De voorspelling van Nouriel Roubini - beter bekend als Dr. Doom - dat Griekenland rond deze tijd niet langer deel zou uitmaken van de eurozone, komt niet uit.

"De eurozone is een langzaam sporend treinwrak. Behalve Griekenland blijken ook andere landen insolvent te zijn. Niet alle lidstaten kunnen dus in de eurozone blijven. Behalve Griekenland stapt mogelijk ook Portugal uit de eurozone. Voor Griekenland gebeurt dat binnen de 12 maanden. Portugal doet er allicht iets langer over." Dat zei Roubini eind januari 2012 in een panelgesprek in het Zwitserse Davos.

Dr. Doom heeft zich dus vergist, want 12 maanden later maakt Griekenland nog steeds deel uit van de eurozone. Roubini en zijn volgers - onder wie ook een aantal economen - hebben de vastberadenheid van de Europese leiders en de pijngrens van de Grieken kennelijk onderschat. Dat geeft Dr. Doom overigens zelf toe.

"De mensen hebben deze factoren (zie hierboven) onderschat. Een Griekse exit is dit jaar allicht minder bespreekbaar, maar helemaal uitgesloten is ze niet", zei Roubini vandaag - 21 januari 2013 - in een telefoongesprek met het persagentschap Bloomberg.

Dr. Doom mag zich dan wel vergist hebben, de Griekse problemen zijn verrre van opgelost. Verwacht wordt dat de schuldenlast van het noodlijdende land dit jaar piekt tot 174 procent van het bruto binnenlands product. Intussen krijgen de Grieken af te rekenen met een werkloosheidsgraad van 26,8 procent, een vijf jaar durende recessie en een fragiele regering. Ook de economie van de eurozone strompelt gestaag voort, belast door 11,8 procent werkloosheid.

Volgens Barry Eichengreen, professor aan de Universiteit van California in Berkeley, werd de kans op een Griekse exit duidelijk overschat, maar gaat het nu de andere richting uit. "Het gevaar bestaat erin dat de markten te optimistisch reageren door ervan uit te gaan dat de periode van volatiliteit en politieke onrust achter ons ligt. Ik denk niet dat de periode van rust lang blijft duren", waarschuwt de professor.

Nouriel Roubini ,die zijn bijnaam te danken heeft aan zijn voorspelling van de wereldwijde financiële crisis in 2008, zakt ook dit jaar af naar het World Economic Forumin het Zwitserse Davos. Dat Forum vindt plaats van 23 tot 27 januari. (BO/Bloomberg)

De voorspelling van Nouriel Roubini - beter bekend als Dr. Doom - dat Griekenland rond deze tijd niet langer deel zou uitmaken van de eurozone, komt niet uit."De eurozone is een langzaam sporend treinwrak. Behalve Griekenland blijken ook andere landen insolvent te zijn. Niet alle lidstaten kunnen dus in de eurozone blijven. Behalve Griekenland stapt mogelijk ook Portugal uit de eurozone. Voor Griekenland gebeurt dat binnen de 12 maanden. Portugal doet er allicht iets langer over." Dat zei Roubini eind januari 2012 in een panelgesprek in het Zwitserse Davos.Dr. Doom heeft zich dus vergist, want 12 maanden later maakt Griekenland nog steeds deel uit van de eurozone. Roubini en zijn volgers - onder wie ook een aantal economen - hebben de vastberadenheid van de Europese leiders en de pijngrens van de Grieken kennelijk onderschat. Dat geeft Dr. Doom overigens zelf toe."De mensen hebben deze factoren (zie hierboven) onderschat. Een Griekse exit is dit jaar allicht minder bespreekbaar, maar helemaal uitgesloten is ze niet", zei Roubini vandaag - 21 januari 2013 - in een telefoongesprek met het persagentschap Bloomberg. Dr. Doom mag zich dan wel vergist hebben, de Griekse problemen zijn verrre van opgelost. Verwacht wordt dat de schuldenlast van het noodlijdende land dit jaar piekt tot 174 procent van het bruto binnenlands product. Intussen krijgen de Grieken af te rekenen met een werkloosheidsgraad van 26,8 procent, een vijf jaar durende recessie en een fragiele regering. Ook de economie van de eurozone strompelt gestaag voort, belast door 11,8 procent werkloosheid.Volgens Barry Eichengreen, professor aan de Universiteit van California in Berkeley, werd de kans op een Griekse exit duidelijk overschat, maar gaat het nu de andere richting uit. "Het gevaar bestaat erin dat de markten te optimistisch reageren door ervan uit te gaan dat de periode van volatiliteit en politieke onrust achter ons ligt. Ik denk niet dat de periode van rust lang blijft duren", waarschuwt de professor.Nouriel Roubini ,die zijn bijnaam te danken heeft aan zijn voorspelling van de wereldwijde financiële crisis in 2008, zakt ook dit jaar af naar het World Economic Forumin het Zwitserse Davos. Dat Forum vindt plaats van 23 tot 27 januari. (BO/Bloomberg)