Dominique Moorkens is een van de topfiguren van de Belgische autowereld. Alcopa is een van de belangrijkste autobedrijven van ons land. De groep is de invoerder van onder meer de Zuid-Koreaanse merken Hyundai en Ssangyong en het Japanse Isuzu.

Daarnaast baat Alcopa ook garages uit, al dan niet via concessies, en is het een belangrijke invoerder van brommers en motoren (onder meer van de merken Peugeot en Piaggio). De groep haalde in 2012 een geconsolideerde omzet van 1,45 miljard euro, bij een bedrijfsresultaat van 30,5 miljoen euro.

Dominique Moorkens neemt bij de volgende algemene vergadering in mei afscheid als voorzitter van het familiebedrijf. Zijn neef Axel Moorkens, lid van de derde generatie, volgt hem op. "De voorzitterswissel was gepland", zegt Dominique Moorkens aan Trends. "Het is niet de bedoeling dat Axel operationeel actief wordt." In de jaren negentig was Axel Moorkens operationeel actief in de onderneming, onder meer in de invoer van de wagens. In 2001 stapte hij uit de operaties, maar hij bleef de onderneming nauwgezet volgen vanuit de raad van bestuur.

Alcopa is in handen van de derde generatie van de familie Moorkens. De familiale onderneming is de voorbije decennia uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van deugdelijk bestuur in familiebedrijven. Dominique Moorkens, tweede generatie, is ook voorzitter van FBNet Belgium, een vereniging van grotere familiale ondernemingen (zijn voorganger was Paul Buysse, de afscheidnemende voorzitter van het beursgenoteerde Bekaert).

De CEO van Alcopa, de Fransman François Hinfray is geen lid van de familie. De raad van bestuur telt enkele bekende onafhankelijke bestuurders, zoals Bruno Colmant (ex-Euronext en Ageas), Pierre-Alain De Smedt (voorzitter VBO) en Michel Eekhout (voormalig CEO Delhaize België).

Dominique Moorkens is een van de topfiguren van de Belgische autowereld. Alcopa is een van de belangrijkste autobedrijven van ons land. De groep is de invoerder van onder meer de Zuid-Koreaanse merken Hyundai en Ssangyong en het Japanse Isuzu.Daarnaast baat Alcopa ook garages uit, al dan niet via concessies, en is het een belangrijke invoerder van brommers en motoren (onder meer van de merken Peugeot en Piaggio). De groep haalde in 2012 een geconsolideerde omzet van 1,45 miljard euro, bij een bedrijfsresultaat van 30,5 miljoen euro. Dominique Moorkens neemt bij de volgende algemene vergadering in mei afscheid als voorzitter van het familiebedrijf. Zijn neef Axel Moorkens, lid van de derde generatie, volgt hem op. "De voorzitterswissel was gepland", zegt Dominique Moorkens aan Trends. "Het is niet de bedoeling dat Axel operationeel actief wordt." In de jaren negentig was Axel Moorkens operationeel actief in de onderneming, onder meer in de invoer van de wagens. In 2001 stapte hij uit de operaties, maar hij bleef de onderneming nauwgezet volgen vanuit de raad van bestuur. Alcopa is in handen van de derde generatie van de familie Moorkens. De familiale onderneming is de voorbije decennia uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van deugdelijk bestuur in familiebedrijven. Dominique Moorkens, tweede generatie, is ook voorzitter van FBNet Belgium, een vereniging van grotere familiale ondernemingen (zijn voorganger was Paul Buysse, de afscheidnemende voorzitter van het beursgenoteerde Bekaert). De CEO van Alcopa, de Fransman François Hinfray is geen lid van de familie. De raad van bestuur telt enkele bekende onafhankelijke bestuurders, zoals Bruno Colmant (ex-Euronext en Ageas), Pierre-Alain De Smedt (voorzitter VBO) en Michel Eekhout (voormalig CEO Delhaize België).