Dirk Reyn (Shire-Movetis): ‘Maandagavond is chocoladeavond’

© Thomas Legrève

Dirk Reyn leidde de oprichting, de beursgang en de verkoop van het biofarmabedrijf Movetis. Hij bleef ook aan boord bij overnemer Shire, maar barst van de energie en plannen. Zo heeft hij zich ingekocht bij een luxepralineproducent, investeert hij in oldtimers en werpt hij zich op als business angel.

U hebt, weliswaar voor belastingen, 6,2 miljoen euro opgestreken door de verkoop van Movetis. U overwoog even om daarmee een investeringsfonds op te richten?

DIRK REYN. “Ik heb een aantal scenario’s onderzocht om in fondsen te stappen. Maar om dat echt goed te doen, heb je meer middelen nodig en moet je er een voltijdse bezigheid van maken. Sommigen die wisten van de verkoop, hebben mij dan benaderd omdat het hun ontbrak aan middelen en ze zochten naar commerciële en strategische ondersteuning. Dat was ook het verhaal met BbyB, een pralinebedrijf opgericht door de chef-kok van restaurant Bartholomeus uit Heist. Chocolatier Jan Verleye uit Turnhout, die ik zeer goed ken, kreeg de kans om dat bedrijf over te nemen. Hij zocht iemand die naast extra middelen ook voor de exportstrategie of commerciële strategie als klankbord kon dienen. Toen ik die pralines bij de koffie zag tijdens een gezamenlijk nieuwjaarsetentje, vond ik dat iets waar ik kon inspringen. Een schitterend product. Jan en ik zijn intussen eigenaar van BbyB. Fifty-fifty.”

Wat is de ambitie met BbyB?

REYN. “In België is er behoorlijk wat competitie. We bouwen hier onze naambekendheid op, maar ons grootste groeipotentieel ligt buiten België. We hebben onlangs de Gouden Tavola prijs gewonnen op een internationale voedingsbeurs in Kortrijk. Dat lokt buitenlanders die innovatieve Belgische producten zoeken. En zo hebben we nu contacten met een aantal landen. We hebben de ambitie om iets op poten te zetten in regio’s waar chocolade aantrekt. We denken zo aan het Midden-Oosten en zeker ook China. En aan Australië. Het is opvallend hoe de smaak van Belgische pralines goed draait in die culturen.

“Als je aan zoiets begint, moet je ambitie hebben. We zien wel hoe ver we raken. Mijn rol is die van business coach. Mijn maandagavond is chocoladeavond. Dan hebben we onze wekelijkse teleconferentie. Ik ben zeker geen expert in deze materie, maar ik heb in mijn carrière veel geleerd, en die zaken probeer ik ook hier toe te passen.”

Dat is niet uw enige zijstap?

REYN. “Ik ben geïnteresseerd in een aantal projecten. Ik heb ook geïnvesteerd in… (herneemt) ik ben nogal geïnteresseerd in muziek en media, en heb daar ook mensen leren kennen. We zien wel of het iets wordt. Maar ook daar ontmoet je mensen die een cruciale stap moeten doen, maar geen geld vinden. Ik ben zo in gesprek met iemand die een script schrijft voor een heel interessante film, maar de middelen niet vindt om de volgende stap te doen. Het is nog confidentieel, maar mij heeft hij alleszins overtuigd over hoe het verder moet. Dat zijn projecten die mij erg interesseren en die ik met mijn middelen aankan, als business angel.”

Ook auto’s zijn een hobby?

REYN. “(lacht) Een Nederlandse vriend heeft mij eens meegenomen naar een rally voor oldtimers en dat was bijzonder leuk. Ik heb mij daar sindsdien een beetje op gestort. Trouwens, als je het puur als investering bekijkt… oldtimers waren de jongste vijf jaar blijkbaar de beste investering, beter dan aandelen of goud. Ik ben wel van plan om daar verder in te gaan.” (Be.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content