Jean-Luc Dehaene heeft 77.000 aandelenopties van AB InBev aangegeven bij zijn aangifte van financiële belangen bij het Europees Parlement. Die opties zijn ongeveer 5,3 miljoen euro waard tegen de huidige koers, meldt de website het Franstalige nieuwsmagazine Le Vif/L'Express.

Europees Parlementslid Dehaene is een voormalig onafhankelijk bestuurder van de Braziliaans-Leuvense biergigant AB InBev . De ex-premier van België kreeg al vaker kritiek voor de vergoedingen die hij als bestuurder mocht opstrijken.

"5,3 miljoen euro is geen onbeduidende som. Is mijnheer Dehaene niet vatbaar voor beïnvloeding?", luidt de reactie van Natacha Ciingotto van Alter-EU, een alliantie die meer transparantie vraagt bij het lobbyen bij de Europese instellingen. Ciingotto vraagt zich af of het parlement maatregelen zal nemen wanneer parlementslid Dehaene de regelgeving zal opstellen voor de landbouw- en voedingssector.

In mei vroegen ngo's die tegen het lobbyen bij de EU gekant zijn, dat de voormalige premier meer duidelijkheid zou geven over zijn aandelenopties bij AB InBev. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement stelden ze vragen bij het feit dat Dehaene die bezoldigingen niet vermeld had bij zijn aangifte van financiële belangen, zoals de gedragscode van het Europees halfrond vraagt.

Volgens Le Vif/L'Express wordt er in Europa stevig lobbywerk verricht. Het aantal lobbyisten dat in Brussel actief is, wordt op 15.000 tot 30.000 geraamd. ( Le Vif/L'Express/BO)

Jean-Luc Dehaene heeft 77.000 aandelenopties van AB InBev aangegeven bij zijn aangifte van financiële belangen bij het Europees Parlement. Die opties zijn ongeveer 5,3 miljoen euro waard tegen de huidige koers, meldt de website het Franstalige nieuwsmagazine Le Vif/L'Express.Europees Parlementslid Dehaene is een voormalig onafhankelijk bestuurder van de Braziliaans-Leuvense biergigant AB InBev . De ex-premier van België kreeg al vaker kritiek voor de vergoedingen die hij als bestuurder mocht opstrijken. "5,3 miljoen euro is geen onbeduidende som. Is mijnheer Dehaene niet vatbaar voor beïnvloeding?", luidt de reactie van Natacha Ciingotto van Alter-EU, een alliantie die meer transparantie vraagt bij het lobbyen bij de Europese instellingen. Ciingotto vraagt zich af of het parlement maatregelen zal nemen wanneer parlementslid Dehaene de regelgeving zal opstellen voor de landbouw- en voedingssector. In mei vroegen ngo's die tegen het lobbyen bij de EU gekant zijn, dat de voormalige premier meer duidelijkheid zou geven over zijn aandelenopties bij AB InBev. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement stelden ze vragen bij het feit dat Dehaene die bezoldigingen niet vermeld had bij zijn aangifte van financiële belangen, zoals de gedragscode van het Europees halfrond vraagt.Volgens Le Vif/L'Express wordt er in Europa stevig lobbywerk verricht. Het aantal lobbyisten dat in Brussel actief is, wordt op 15.000 tot 30.000 geraamd. ( Le Vif/L'Express/BO)