Céline Fremault: de nieuwe Madame Non

Céline Fremault © belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Koppig. Hardnekkig. Elle se défend bec et ongles. Een harde tante met principes die haaks staan op een oplossing. De luchthaven van Zaventem heeft een moeilijke klant aan Céline Fremault, de Brusselse cdH-minister van Leefmilieu.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. “Het gaat om het overleven haar partij. De vliegroutes zijn daarvoor de hefboom. Céline Fremault kijkt enkel naar haar kiezers”, zucht Walter Vandenbossche (CD&V), een kwarteeuw lang parlementslid in het Brusselse parlement. “Een compromis wil ze niet. Men zal haar een pyrrusoverwinning moeten gunnen. Bij de kiezer scoor je nooit met compromissen.”

Bij cdH ligt het trauma van de verkiezingen van 2014 nog vers in het geheugen. De partij verloor toen 3 procentpunt van de stemmen en twee zetels in het gewestparlement. De schuldige werd Melchior Wathelet. De federale staatssecretaris voor Mobiliteit had met de vliegroutes gefoefeld. Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe, traditionele bolwerken van cdH, moesten plots meer vluchten slikken. Wathelet verdween uit de politiek.

Céline Fremault wil dat scenario vermijden. In 2013 werd ze Brussels minister van Economie, als opvolger van haar partijgenoot Benoît Cerexhe. Die is nu burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe. Ironisch genoeg pleitte Fremault als gewestelijk minister voor een daling van de jeugdwerkloosheid _ een wortel waarmee ook de luchthavenuitbater Brussels Airport Company zwaait.

Burgerlijk milieu

In haar eigen gemeente heeft Céline Fremault minder tot geen hinder van vliegtuiglawaai. Ze is geboren en getogen in Ukkel, in een burgerlijk milieu in de sowieso al rijke Brusselse gemeente. Ze ging er naar L’Ecole Notre-Dame des Champs. “Niet echt een Brusselse eliteschool. Maar zeker een typische school voor de begoede burgerij”, zegt Leo Camerlynck, heemkundige en historicus uit Ukkel. “Je hebt de Ecole Notre-Dame voor de meisjes, en het Collège St-Pierre voor de jongens, iets verder. Veel van die leerlingen trouwden met elkaar.” Haar vader Guy Fremault was een Vlaming uit Lier. Céline studeerde nog een jaar Nederlands in het Regina Caelyliceum in Dilbeek. Haar vier kinderen gaan naar een Vlaamse school in Brussel.

Aan de katholieke UCL behaalde Céline Fremault een rechtendiploma. Ze geeft er nu lessen in publiek recht. “Een uitstekende juriste”, oordeelt Walter Vandenbossche.

Céline Fremault komt niet uit politieke kringen. Haar achtergrond stuwde haar richting christendemocratie. Aan het begin van de jaren negentig leerde ze Joëlle Milquet kennen. De Brusselse politica werd een beetje haar mentor. In 1995 mocht Fremault de besluiten neerpennen over het congres ’50 jaar PSC’. Toen Milquet de omschrijving ‘christendemocratisch’ in 2002 uit de partijnaam schrapte, volgde Fremault. De partij heette voortaan centre démocrate Humaniste (cdH).

La Belgique de papa

De vriendschap met Milquet bleek louter zakelijk. In het voorjaar van 2016 werd ‘Madame Non’ op een zijspoor gezet. “Je moeder vermoorden is nooit gemakkelijk. Zeker niet in de Brusselse politiek”, schreef La Libre Belgique. Benoît Lutgen werd partijvoorzitter, Fremault de nummer één in Brussel. “De strategische keuze van Milquet voor allochtone kiezers heeft de partij niet geholpen”, vindt Walter Vandenbossche. “Céline Fremault mikt op de burgerij, met een duidelijk centrumrechts profiel.”

Haar burgerlijk-katholieke opvoeding maakte dat ze nooit haar achterban vergat. In de jaren negentig had ze al een nauw contact met Philippe Maystadt, en werd ze parlementair medewerker van Francis Delpérée. In 2014 stond ze tweede op de lijst voor de Kamer, na de grondwetspecialist. “Delpérée is zo’n typisch vertegenwoordiger van la Belgique de papa“, oordeelt Leo Camerlynck. “In Ukkel zag ze hoe het vertrek van een aantal conservatieve katholieken stemmen kostte. Stéphane de Lobkowicz kwam op voor MR en was dé stemmentrekker van de gemeente, met 7948 voorkeurstemmen in 2000. Toch werd hij geen burgemeester. Hij sloot een verstandshuwelijk met cdH, maar brak met die partij in 2009”.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zakte cdH van 20 naar 9 procent. Fremault haalde 1006 stemmen (op een bevolking van circa 81.000 inwoners). Wil ze haar stemmenaantal verhogen, moet ze het been stijf houden in het geluidsnormendossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content