Brito (CEO AB InBev) heeft opnieuw een bonus beet

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

CEO Carlos Brito is een tevreden man, nu AB InBev zijn beste resultaat haalt in drie jaar. De Braziliaanse topman heeft opnieuw een bonus beet, nadat hij vorig jaar met lege handen naar huis werd gestuurd. En het topmanagement heeft zicht op een nog eens bijzonder riante bonus.

Het loon van Carlos Brito bestaat vooral uit drie grote componenten. Hij krijgt een basisloon, van 1,45 miljoen euro. Dat bedrag is al sinds 2014 ongewijzigd. Daarnaast krijgt hij een bonus, in functie van bepaalde prestaties.

Voor 2017 mag Brito rekenen op 5,1 miljoen euro. Voor 2016 was dat 0 euro, want Brito had onder de verwachtingen gepresteerd.

Maar die officieel gerapporteerde 5,1 miljoen euro moet met een korrel zout worden genomen. Dat bedrag wordt uitgekeerd ergens in de maand maart- preciezere informatie over het tijdstip is er niet.

Voor 60 procent van dat bedrag mag de CEO AB InBev-aandelen kopen met een korting. Als beloning voor dat engagement krijgt hij er dan een smak gratis aandelen bovenop, want die aandelen mag hij vijf jaar lang niet verkopen. Daardoor kan het uiteindelijke bedrag op basis van die bonus fiks omhoog gaan.

In 2015 bijvoorbeeld kreeg Brito officieel een bonus van 2,96 miljoen euro. Met 60 procent van dat bedrag kocht hij 14.230 aandelen, en kreeg er 63.213 gratis bovenop. Die vertegenwoordigen vandaag, met een beurskoers van circa 90 euro, een bedrag van bijna 7 miljoen euro – heel wat anders dan de officieel gerapporteerde 2,96 miljoen euro.

Recordaantal opties

Carlos Brito krijgt elk jaar bovendien opties voor de lange termijn. De uitoefenprijs is de beurskoers op de dag van uitgifte. De voorbije jaren heeft Brito daar niet veel mee kunnen doen, gezien de dalende beurskoers. Op 22 januari bijvoorbeeld kreeg de CEO bijna 360.000 opties. Maar de uitoefenprijs is ruim 94 euro, dus hoger dan de actuele beurskoers.

Het is wél opmerkelijk hoe AB InBev sinds eind 2015 uitpakt met fikse optieplannen voor zijn topmanagement. Het management kan die opties vooral verdienen als de integratie van SABMiller, de in 2016 gekochte tweede grootste brouwer van de wereld, goed lukt, en als de winstgevendheid klimt.

Alles samen gaat het om bijna 44 miljoen opties. In december vorig jaar bijvoorbeeld werden nog eens meer dan 18 miljoen opties gegeven aan vijftig topmanagers. Ook hier geldt weliswaar dat de uitoefenprijs van 96,7 euro boven de beurskoers ligt.

Maar die 44 miljoen opties zijn er meer dan de spraakmakende bonus van circa 33 miljoen opties, die aan het topmanagement werd uitgekeerd in 2008 en 2009, na de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. Toen was schuldverlichting het criterium voor het verwerven van de bonus.

Niets voor Brito

Opvallend is wel dat Carlos Brito deze keer niet tot de gegadigden van de nieuwe opties behoort. CFO Felipe Dutra hoort daar wel bij, met ruim 1 miljoen opties. Maar vooral de nieuwe garde in het topmanagement krijgt opties toegeschoven. AB InBev motiveert de uitgifte ook deels daarmee: ze wil die topmensen voor de langere termijn behouden.

Onder meer de Belg Jan Craps kan in de prijzen vallen, met ruim drie kwart miljoen toegekende opties. De Vlaming is de enige Belg in het werelddirectiecomité, als directeur van de regio Azië en Stille Zuidzee.

Ook Michel Doukeris, de nieuwe baas van Noord-Amerika, ziet een fikse wortel voor de neus zwaaien: ruim 1 miljoen opties.

Uiteraard staan daar prestaties tegenover, die uiterlijk eind 2024 moeten worden behaald. Vooral de winstgevendheid moet omhoog, door een jaarlijkse groei van de bedrijfskasstroom (ebitda).

En voor de bezitters van de opties moet vooral de beurskoers van AB InBev omhoog, want met de huidige prijs hebben ze er voorlopig niks aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content