Het is intussen vijf jaar geleden, maar dankzij een vermogen van 76 miljard dollar (55 miljard euro) mag Bill Gates zich als oprichter van het softwarebedrijf Microsoft opnieuw de rijkste mens op aarde noemen.

Gates lost hiermee de Mexicaan Carlos Slim af, die de afgelopen vier jaar de rijkenlijst van Forbes aanvoerde.

Volgens de berekeningen van Forbes zag Bill Gates zijn vermogen in een jaar tijd met 9 miljard dollar (6,5 miljard euro) stijgen. Dat van Carlos Slim zakte met 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) tot 72 miljard dollar (ruim 52 miljard euro).

Na Gates en Slim volgen Armancio Ortega (Zara), Warren Buffet en Oracle-oprichter Larry Ellison. De Chinese zakenman Li Ka-shing duikelt van de achtste naar de twintigste plaats.

Gates mag dan de rijkste mens op aarde zijn, de man die de meeste dollars wist binnen te rijven was Mark Zuckerberg, de CEO van de socialenetwerksite Facebook. Zuckerberg zag zijn vermogen groeien met 15,2 miljard dollar tot 28,5 miljard dollar, wat onder meer te maken heeft met de koers van Het Facebook-aandeel op de beurs.

Facebook maakt niet enkel de CEO maar ook anderen rijk, blijkt. Zoals COO Sheryl Sandberg en Facebook's 'longtime vice president' Jeff Rothschild. Maar ook WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton zijn er dankzij delucratieve Facebook-deal van 19 miljard dollar in geslaagd toe te treden tot het rijk der Rijken.

Op de Forbes-lijst melden zich overigens 26 nieuwkomers die hun fortuin te danken hebben aan de technologische sector, onder wie 10 Amerikanen. Dropbox CEO Drew Houston en Workday-oprichter Aneel Bhusri zijn er twee van. (BO)

De top 10 van Forbes (vermogen - bron van vermogen)

1. Bill Gates 76 miljard dollar Microsoft
2. Carlos Slim Helu & family 72 miljard dollar telecom
3. Amancio Ortega 64 miljard dollar retail
4. Warren Buffett 58,2 miljard dollar Berkshire Hathaway
5. Larry Ellison 48 miljard dollar Oracle
6. Charles Koch 40 miljard dollar verschillende bronnen
7. David Koch 40 miljard dollar verschillende bronnen
8. Sheldon Adelson 38 miljard dollar casino's
9. Christy Walton & family 36,7 miljard dollar Wal-Mart
10. Jim Walton 34,7 miljard dollar Wal-Mart

Het is intussen vijf jaar geleden, maar dankzij een vermogen van 76 miljard dollar (55 miljard euro) mag Bill Gates zich als oprichter van het softwarebedrijf Microsoft opnieuw de rijkste mens op aarde noemen.Gates lost hiermee de Mexicaan Carlos Slim af, die de afgelopen vier jaar de rijkenlijst van Forbes aanvoerde.Volgens de berekeningen van Forbes zag Bill Gates zijn vermogen in een jaar tijd met 9 miljard dollar (6,5 miljard euro) stijgen. Dat van Carlos Slim zakte met 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) tot 72 miljard dollar (ruim 52 miljard euro).Na Gates en Slim volgen Armancio Ortega (Zara), Warren Buffet en Oracle-oprichter Larry Ellison. De Chinese zakenman Li Ka-shing duikelt van de achtste naar de twintigste plaats.Gates mag dan de rijkste mens op aarde zijn, de man die de meeste dollars wist binnen te rijven was Mark Zuckerberg, de CEO van de socialenetwerksite Facebook. Zuckerberg zag zijn vermogen groeien met 15,2 miljard dollar tot 28,5 miljard dollar, wat onder meer te maken heeft met de koers van Het Facebook-aandeel op de beurs.Facebook maakt niet enkel de CEO maar ook anderen rijk, blijkt. Zoals COO Sheryl Sandberg en Facebook's 'longtime vice president' Jeff Rothschild. Maar ook WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton zijn er dankzij delucratieve Facebook-deal van 19 miljard dollar in geslaagd toe te treden tot het rijk der Rijken. Op de Forbes-lijst melden zich overigens 26 nieuwkomers die hun fortuin te danken hebben aan de technologische sector, onder wie 10 Amerikanen. Dropbox CEO Drew Houston en Workday-oprichter Aneel Bhusri zijn er twee van. (BO)