De Belg Peter Praet is verrassend benoemd tot hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hij volgt de Duitser Jürgen Stark op.
Het gaat om een strategisch belangrijke post, zeker in volle eurocrisis. Zowel de Duitsers als de Fransen aasden op het postje, maar grijpen er dus naast. Frankrijk had Benoît Coeuré voorgedragen, Duitsland Jörg Asmussen.

Het is uiteindelijk dus Peter Praet geworden die Jürgen Stark gaat opvolgen. Die nam in september vorig jaar onverwacht ontslag, naar verluidt uit onvrede met het obligatiebeleid van de ECB.

Het is voor het eerst sinds de oprichting van de ECB dat de post van hoofdeconoom niet door een Duitser wordt ingevuld. Binnen de ECB worden de Fransen bevoegd voor de marktenactiviteit en de Duitsers voor internationaal beleid.

De hoofdeconomoom is belast met het maandelijkse voorstel rond het rentebesluit, waarover alle gouverneurs kunnen stemmen. Daarnaast keurt hij ook de economische vooruitzichten van de ECB goed.

Het directiecomité van de ECB telt naast voorzitter Mario Draghi en zijn vicevoorzitter Vitor Constancio nog vier leden. Sinds begin dit jaar nam Asmussen de taken van Stark waar, terwijl Coeuré Lorenzo Bini Smaghi opvolgde die vervroegd een stap opzij had gezet om zijn landgenoot Draghi voorzitter te laten worden.

De Fransen worden nu dus bevoegd voor de marktenactiviteit, terwijl Asmussen de internationale contacten moet verzorgen. Traditioneel zijn de vier grote landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) vertegenwoordigd in het directiecomité, al gelden er geen formele regels. (Belga/KVDA)

Biografie Peter Praet

•geboren op 20 januari in 1949 in Herchen (Duitsland)

•masters in economics aan de ULB (1972), doctor in de economie aan de ULB in 1980

•econoom bij het IMF (1978-1980)

•professor economie aan de ULB (1980-1987)

•hoofdeconoom Generale Bank en Fortis Bank (1987-1999)

•kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders (1999-2000)

•directeur van de Nationale Bank van België (sinds 2000)

•lid van het managementcomité van de beurswaakhond CBFA (sinds 2002)

• werd op 1 juni 2011 lid van het directiecomité van de ECB als opvolger van de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell.

De Belg Peter Praet is verrassend benoemd tot hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hij volgt de Duitser Jürgen Stark op. Het gaat om een strategisch belangrijke post, zeker in volle eurocrisis. Zowel de Duitsers als de Fransen aasden op het postje, maar grijpen er dus naast. Frankrijk had Benoît Coeuré voorgedragen, Duitsland Jörg Asmussen. Het is uiteindelijk dus Peter Praet geworden die Jürgen Stark gaat opvolgen. Die nam in september vorig jaar onverwacht ontslag, naar verluidt uit onvrede met het obligatiebeleid van de ECB. Het is voor het eerst sinds de oprichting van de ECB dat de post van hoofdeconoom niet door een Duitser wordt ingevuld. Binnen de ECB worden de Fransen bevoegd voor de marktenactiviteit en de Duitsers voor internationaal beleid. De hoofdeconomoom is belast met het maandelijkse voorstel rond het rentebesluit, waarover alle gouverneurs kunnen stemmen. Daarnaast keurt hij ook de economische vooruitzichten van de ECB goed. Het directiecomité van de ECB telt naast voorzitter Mario Draghi en zijn vicevoorzitter Vitor Constancio nog vier leden. Sinds begin dit jaar nam Asmussen de taken van Stark waar, terwijl Coeuré Lorenzo Bini Smaghi opvolgde die vervroegd een stap opzij had gezet om zijn landgenoot Draghi voorzitter te laten worden. De Fransen worden nu dus bevoegd voor de marktenactiviteit, terwijl Asmussen de internationale contacten moet verzorgen. Traditioneel zijn de vier grote landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) vertegenwoordigd in het directiecomité, al gelden er geen formele regels. (Belga/KVDA)