In het rapport verzamelde Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, gegevens van de 28 lidstaten. België staat met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10 op de vijfde plaats in de lijst. Dat is een hogere score dan het Europees gemiddelde (7,1). In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg, maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5 procent van de Belgen gaat met tegenzin naar zijn werk. 68,5 procent is redelijk tevreden over zijn job en bijna een kwart (23 %) is zeer tevreden.

Frédérique Bruggeman, managing director van Robert Half Belux, laat zijn licht schijnen over de cijfers: "Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans productiever en gemotiveerder. Voorts blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf." 15 procent van de werkgevers is er bovendien van overtuigd dat een tevreden werknemer de neiging heeft meer te doen dan wat van hem wordt gevraagd.

Deeltijds werken

Ook zij die deeltijds werken (8 % van de Belgische beroepsbevolking) gaan met alle plezier naar hun werk. 92 procent van de deeltijdse werknemers is tevreden over zijn job. In Finland en Nederland, waar meer mensen met een deeltijds contract werken dan in België, is minder dan 5 procent ontevreden over zijn werk.

Volgens Bruggeman is het imago van tijdelijk werken beduidend veranderd. "Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op tijdelijke medewerkers, niet alleen om extra taken op te vangen, maar ook om aan projecten te werken en om sleutelposities in te vullen.Kandidaten beschouwen tijdelijk werk almaar meer als een aantrekkelijke carrièrekans."

Fileleed

Ook de files doen geen afbreuk aan de Belgische jobtevredenheid. Ons land staat op de zevende plaats in de Europese lijst van landen waar de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10. Dat ligt net boven het Europese gemiddelde van 7,4.

De Belgische ondernemingen zijn zich bewust van het fileprobleem en reiken alternatieven aan om frustraties over lange reistijden te vermijden. "Flexibele werktijden en telewerken zijn dan ook veel voorkomende opties volgens respectievelijk 44 procent en 24 procent van de werknemers. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers, maar ook voor een betere productiviteit", licht Bruggeman toe.

In het rapport verzamelde Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, gegevens van de 28 lidstaten. België staat met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,5/10 op de vijfde plaats in de lijst. Dat is een hogere score dan het Europees gemiddelde (7,1). In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), even goed als Luxemburg, maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5 procent van de Belgen gaat met tegenzin naar zijn werk. 68,5 procent is redelijk tevreden over zijn job en bijna een kwart (23 %) is zeer tevreden.Frédérique Bruggeman, managing director van Robert Half Belux, laat zijn licht schijnen over de cijfers: "Tevredenheid zorgt niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Tevreden werknemers zijn doorgaans productiever en gemotiveerder. Voorts blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf." 15 procent van de werkgevers is er bovendien van overtuigd dat een tevreden werknemer de neiging heeft meer te doen dan wat van hem wordt gevraagd. Ook zij die deeltijds werken (8 % van de Belgische beroepsbevolking) gaan met alle plezier naar hun werk. 92 procent van de deeltijdse werknemers is tevreden over zijn job. In Finland en Nederland, waar meer mensen met een deeltijds contract werken dan in België, is minder dan 5 procent ontevreden over zijn werk. Volgens Bruggeman is het imago van tijdelijk werken beduidend veranderd. "Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op tijdelijke medewerkers, niet alleen om extra taken op te vangen, maar ook om aan projecten te werken en om sleutelposities in te vullen.Kandidaten beschouwen tijdelijk werk almaar meer als een aantrekkelijke carrièrekans." Ook de files doen geen afbreuk aan de Belgische jobtevredenheid. Ons land staat op de zevende plaats in de Europese lijst van landen waar de werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6/10. Dat ligt net boven het Europese gemiddelde van 7,4. De Belgische ondernemingen zijn zich bewust van het fileprobleem en reiken alternatieven aan om frustraties over lange reistijden te vermijden. "Flexibele werktijden en telewerken zijn dan ook veel voorkomende opties volgens respectievelijk 44 procent en 24 procent van de werknemers. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers, maar ook voor een betere productiviteit", licht Bruggeman toe.