Belfius-bestuurder Wouter Devriendt op de bres voor Griekse banken

14/01/14 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Bron: Trends

De Belgische econoom en bestuurder bij Belfius Wouter Devriendt is door de Griekse minister van Financiën benoemd als lid van de algemene raad van het Hellenic Financial Stability Fund (HFSF). Dat meldt de Griekse pers en wordt door Devriendt bevestigd.

Belfius-bestuurder Wouter Devriendt op de bres voor Griekse banken

© reuters

Het Hellenic Financial Stability Fund is het fonds dat de Griekse genationaliseerde banksector weer op de rails moet krijgen.

Devriendt werd verzocht om in de adviesraad te zetelen van het fonds, dat in 2010 bij wet werd opgericht maar eigenlijk een private entiteit vormt.

Het doel van het fonds bestaat erin de genationaliseerde Griekse banken te stabiliseren en kapitaliseren. Dat moet gebeuren in strikt overleg met de zogenaamde trojka (Europese commissie, Europese Centrale Bank en IMF). Uiteindelijk rekent Griekenland erop de banken weer te privatiseren.

Wouter Devriendt, die actief is als Belfius-bestuurder, kwam in 2013 nog in een polemiek terecht toen vragen rezen over zijn rol op het kabinet van toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). Kort daarna nam Vanackere ontslag als minister.

Devriendt is nog steeds actief als adviseur voor de overheid. Zo zegt hij betrokken geweest te zijn bij de verkoop van het aandeel van de Belgische staat in BNP Paribas Fortis.

Bij het Hellenic Financial Stability Fund zetelt Devriendt in het gezelschap van een andere oude bekende van de Belgische bankwereld: de Fransman en voormalige Dexia-CEO Pierre Mariani. (Belga/BO)

Onze partners