Het aantal gevallen van 'skimming', het kopiëren van de gegevens op een bankkaart aan de geldautomaat, daalde van 1.425 gevallen twee jaar geleden naar 9 in 2012. Dat schrijven de Concentrakranten. Die cijfers komen van Atos Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer.

Begin 2011 beslisten de Belgische banken dat het niet meer mogelijk was met een gewone bankkaart om geld af te halen buiten Europa, tenzij dit specifiek werd aangevraagd. Daardoor werd 'skimming', waarbij de magneetstrook wordt gekopieerd, zwaar teruggedrongen. In Europa zelf gebeuren betalingen en geldafhalingen voornamelijk via de chip in de kaart en niet meer via de magneetstrook.

Criminelen focussen op het internet

"Skimming is niet meer interessant voor criminelen", zegt Pamela Renders van bankenfederatie Febelfin. Volgens Renders betekent dat niet dat fraude met bankgegevens volledig is uitgeroeid. 'Phishing', het zoeken naar bankgegevens via het internet of de telefoon, zit wel in de lift. De bankenfederatie heeft nog geen exacte gegevens, maar is zeker van een stijging in 2012 tegenover 2011.

Volledig uitgeroeid is de gegevensdiefstal via de bankkaart nog niet. Vorig jaar werden nog twee mannen gearresteerd toen ze met een verborgen camera geldautomaten filmden. (EA)

Het aantal gevallen van 'skimming', het kopiëren van de gegevens op een bankkaart aan de geldautomaat, daalde van 1.425 gevallen twee jaar geleden naar 9 in 2012. Dat schrijven de Concentrakranten. Die cijfers komen van Atos Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer. Begin 2011 beslisten de Belgische banken dat het niet meer mogelijk was met een gewone bankkaart om geld af te halen buiten Europa, tenzij dit specifiek werd aangevraagd. Daardoor werd 'skimming', waarbij de magneetstrook wordt gekopieerd, zwaar teruggedrongen. In Europa zelf gebeuren betalingen en geldafhalingen voornamelijk via de chip in de kaart en niet meer via de magneetstrook. Criminelen focussen op het internet "Skimming is niet meer interessant voor criminelen", zegt Pamela Renders van bankenfederatie Febelfin. Volgens Renders betekent dat niet dat fraude met bankgegevens volledig is uitgeroeid. 'Phishing', het zoeken naar bankgegevens via het internet of de telefoon, zit wel in de lift. De bankenfederatie heeft nog geen exacte gegevens, maar is zeker van een stijging in 2012 tegenover 2011. Volledig uitgeroeid is de gegevensdiefstal via de bankkaart nog niet. Vorig jaar werden nog twee mannen gearresteerd toen ze met een verborgen camera geldautomaten filmden. (EA)