Le Canard Enchaîné schreef eerder deze week dat De Decker ruim 700.000 euro ontvangen zou hebben in ruil voor zijn hulp om in 2011 de wet die de strafrechtelijke minnelijke schikking uitbreidt zo snel mogelijk door het parlement te loodsen.

Volgens het Franse blad was het de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy die De Decker de vraag gesteld zou hebben in het kader van de verkoop van helikopters aan Kazachstan. De snelle parlementaire behandeling van de wet moest er volgens het satirische magazine voor zorgen dat de Kazachse miljardair Patokh Chodiev, die in het Tractebel-schandaal verwikkeld was, van de wet gebruik zou kunnen maken.

500.000 euro

Ook de Franstalige krant Le Soir schrijft vrijdag dat Armand De Decker ten tijde van het dossier 'Sarkozy-Chodiev' een bedrag van zowat een half miljoen euro aangaf via een bvba die in september 2011 was opgericht, enkele maanden na de goedkeuring van de wet door het parlement.

De Decker bevestigt dat een dergelijke som op de rekening van zijn bvba gestort werd, maar ontkent dat het om smeergeld gaat. Volgens de liberaal gaat het om betalingen in ruil voor juridische prestaties aan Chodiev, die hij nooit heeft weggestoken. Het zou ook niet om prestaties in één, maar in verschillende dossiers gaan.

Beroepsgeheim

Op Bel-RTL beriep De Decker zich echter op zijn beroepsgeheim als advocaat om geen verdere details te moeten geven. Enkel de stafhouder is volgens hem gemachtigd om ernaar te vragen. Anders zou ook vertrouwelijke informatie bekend raken van andere advocatenkantoren die betrokken waren in de dossiers, argumenteerde De Decker.

Partijgenoot en minister Willy Borsus, die op de RTBF-radio gevraagd werd naar de kwestie, noemt de bedragen die Le Soir citeert voor de juridische prestaties 'onthutsend' en 'schijnbaar problematisch'. (Belga/BO)

Le Canard Enchaîné schreef eerder deze week dat De Decker ruim 700.000 euro ontvangen zou hebben in ruil voor zijn hulp om in 2011 de wet die de strafrechtelijke minnelijke schikking uitbreidt zo snel mogelijk door het parlement te loodsen.Volgens het Franse blad was het de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy die De Decker de vraag gesteld zou hebben in het kader van de verkoop van helikopters aan Kazachstan. De snelle parlementaire behandeling van de wet moest er volgens het satirische magazine voor zorgen dat de Kazachse miljardair Patokh Chodiev, die in het Tractebel-schandaal verwikkeld was, van de wet gebruik zou kunnen maken. Ook de Franstalige krant Le Soir schrijft vrijdag dat Armand De Decker ten tijde van het dossier 'Sarkozy-Chodiev' een bedrag van zowat een half miljoen euro aangaf via een bvba die in september 2011 was opgericht, enkele maanden na de goedkeuring van de wet door het parlement. De Decker bevestigt dat een dergelijke som op de rekening van zijn bvba gestort werd, maar ontkent dat het om smeergeld gaat. Volgens de liberaal gaat het om betalingen in ruil voor juridische prestaties aan Chodiev, die hij nooit heeft weggestoken. Het zou ook niet om prestaties in één, maar in verschillende dossiers gaan. Op Bel-RTL beriep De Decker zich echter op zijn beroepsgeheim als advocaat om geen verdere details te moeten geven. Enkel de stafhouder is volgens hem gemachtigd om ernaar te vragen. Anders zou ook vertrouwelijke informatie bekend raken van andere advocatenkantoren die betrokken waren in de dossiers, argumenteerde De Decker. Partijgenoot en minister Willy Borsus, die op de RTBF-radio gevraagd werd naar de kwestie, noemt de bedragen die Le Soir citeert voor de juridische prestaties 'onthutsend' en 'schijnbaar problematisch'. (Belga/BO)