De Gucht stelde vorige week in een gesprek met De Tijd de Amerikaanse regering verantwoordelijk voor de stilstand in de Doha-onderhandelingen over een verdere vrijmaking van de wereldhandel. "Het idee dat je zelf iets kan bekomen, zonder iets te geven, is een vergissing", zei de Belgische eurocommissaris.

De Gucht herinnerde eraan dat Obama in januari beloofde om de Amerikaanse export in vijf jaar tijd te verdubbelen. "Ik zie niet in hoe je je export kan verdubbelen als je geen benadering hebt van vrije handel. Met protectionisme ga je geen verdubbeling van de export kunnen nastreven".

De Gucht ontmoet vrijdagmiddag de Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk. Kirk stelde in een voorafgaand interview met het Franse persbureau AFP dat hij het aan De Gucht laat om "zijn opmerkingen te verduidelijken". "Ik denk dat de commissaris zijn tijd op een meer constructieve manier zou kunnen besteden", voegde hij er niettemin aan toe.

Volgens Kirk voeren de Verenigde Staten al sinds de herfst "intense onderhandelingen" om de onderhandelingen een nieuw elan te bezorgen. "De Europese Unie heeft aan die impuls niet deelgenomen en als we vandaag verder staan dan een jaar geleden het geval was, dan is dat dankzij de inspanningen van de Verenigde Staten", zei hij.

De Gucht stelde vorige week in een gesprek met De Tijd de Amerikaanse regering verantwoordelijk voor de stilstand in de Doha-onderhandelingen over een verdere vrijmaking van de wereldhandel. "Het idee dat je zelf iets kan bekomen, zonder iets te geven, is een vergissing", zei de Belgische eurocommissaris. De Gucht herinnerde eraan dat Obama in januari beloofde om de Amerikaanse export in vijf jaar tijd te verdubbelen. "Ik zie niet in hoe je je export kan verdubbelen als je geen benadering hebt van vrije handel. Met protectionisme ga je geen verdubbeling van de export kunnen nastreven". De Gucht ontmoet vrijdagmiddag de Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk. Kirk stelde in een voorafgaand interview met het Franse persbureau AFP dat hij het aan De Gucht laat om "zijn opmerkingen te verduidelijken". "Ik denk dat de commissaris zijn tijd op een meer constructieve manier zou kunnen besteden", voegde hij er niettemin aan toe. Volgens Kirk voeren de Verenigde Staten al sinds de herfst "intense onderhandelingen" om de onderhandelingen een nieuw elan te bezorgen. "De Europese Unie heeft aan die impuls niet deelgenomen en als we vandaag verder staan dan een jaar geleden het geval was, dan is dat dankzij de inspanningen van de Verenigde Staten", zei hij.