Volgens het banenrapport van het ministerie van Arbeid nam het aantal banen in januari toe met 243.000 tegenover de 150.000 nieuwe banen waar de analisten op hadden gerekend. De banengroei in januari is de sterkste sinds april 2011.

Omgerekend kwamen er in de privésector op een maand tijd 257.000 nieuwe banen bij, terwijl de loonlijst bij de overheid er 14.000 minder telde. Het aantal nieuwe banen in de privésector is wijd verspreid in alle sectoren tot zelfs de transport- en retailsector toe. Aanvullend goed nieuws in het rapport is het opwaarts bijgestelde cijfer voor oktober en november met 60.000 meer nieuwe banen dan verwacht.

Werkloosheid

Intussen is het werkloosheidspercentage in de VS gedaald van 8,5 procent in december tot 8,3 procent in januari. Het Amerikaanse werkloosheidscijfer nam sinds augustus met 0,8 procent af, waardoor het in januari op het laagste peil in bijna drie jaar is beland.

Hoewel de banengroei in de grootste economie ter wereld verder toeneemt, is er nog steeds geen job beschikbaar voor 3 op de 4 werklozen.

Bovendien houdt het officiële werkloosheidspercentage van 8,3 procent geen rekening met de werklozen die de zoektocht naar een baan hebben gestaakt. Ook de deeltijds werkenden die een voltijdse baan zoeken, vallen buiten dat percentage. Die twee laatste categorieën meegerekend, bedraagt het werkloosheidspercentage in januari 15,1 procent tegenover 15,2 procent in december.

Obama en Bernanke

Het positieve banenrapport is in ieder geval goed nieuws voor president Obama, die naar een nieuwe ambtstermijn hengelt en voor Fed-voorzitter Bernanke, die de economie moet zien aan te porren. De Amerikaanse Centrale Bank liet vorige week nog weten dat het nulrentebeleid allicht tot in 2014 wordt aangehouden. Rekening houdend met de stimulerende arbeidsmarkt gaat, de Fed die beslissing mogelijk herzien. (BO/Reuters)

Volgens het banenrapport van het ministerie van Arbeid nam het aantal banen in januari toe met 243.000 tegenover de 150.000 nieuwe banen waar de analisten op hadden gerekend. De banengroei in januari is de sterkste sinds april 2011.Omgerekend kwamen er in de privésector op een maand tijd 257.000 nieuwe banen bij, terwijl de loonlijst bij de overheid er 14.000 minder telde. Het aantal nieuwe banen in de privésector is wijd verspreid in alle sectoren tot zelfs de transport- en retailsector toe. Aanvullend goed nieuws in het rapport is het opwaarts bijgestelde cijfer voor oktober en november met 60.000 meer nieuwe banen dan verwacht. WerkloosheidIntussen is het werkloosheidspercentage in de VS gedaald van 8,5 procent in december tot 8,3 procent in januari. Het Amerikaanse werkloosheidscijfer nam sinds augustus met 0,8 procent af, waardoor het in januari op het laagste peil in bijna drie jaar is beland.Hoewel de banengroei in de grootste economie ter wereld verder toeneemt, is er nog steeds geen job beschikbaar voor 3 op de 4 werklozen. Bovendien houdt het officiële werkloosheidspercentage van 8,3 procent geen rekening met de werklozen die de zoektocht naar een baan hebben gestaakt. Ook de deeltijds werkenden die een voltijdse baan zoeken, vallen buiten dat percentage. Die twee laatste categorieën meegerekend, bedraagt het werkloosheidspercentage in januari 15,1 procent tegenover 15,2 procent in december. Obama en BernankeHet positieve banenrapport is in ieder geval goed nieuws voor president Obama, die naar een nieuwe ambtstermijn hengelt en voor Fed-voorzitter Bernanke, die de economie moet zien aan te porren. De Amerikaanse Centrale Bank liet vorige week nog weten dat het nulrentebeleid allicht tot in 2014 wordt aangehouden. Rekening houdend met de stimulerende arbeidsmarkt gaat, de Fed die beslissing mogelijk herzien. (BO/Reuters)