Agfa Materials-baas Luc Delagaye zit ook essenscia Vlaanderen voor

© belga
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Luc Delagaye omzeilt al zes jaar sociale klippen bij het Mortselse Agfa Materials. Voortaan wendt hij zijn sociale vaardigheden ook aan als voorzitter van de chemiefederatie essenscia Vlaanderen.

Weinig bazen die discretie zo hoog in het vaandel voeren als de 53-jarige Oost-Vlaming Luc Delagaye. Niet alleen als CEO van het voormalige koperbedrijf Cumerio, maar ook als topman van Agfa Materials heeft hij zich extern nooit kunnen laten betrappen op een faux pas of zelfs maar een onverkwikkelijk woord. Een huzarenstukje, want bij Agfa-Gevaert, eerder dit jaar in Mortsel het toneel van een pijnlijke stakingsactie, voert hij zelf mee het sociaal overleg en heeft hij de voorbije jaren de nodige afslankingen en besparingen van die vestiging moeten doen verteren.

Delagaye heeft sinds zijn aantreden bij Agfa in 2008 ook de schouders gezet onder essenscia, de federatie voor de Belgische sleutelsectoren chemie, kunststoffen en lifesciences. Hij was er lid van de raad van bestuur van essenscia nationaal. Hij zette zo mee de lijnen uit voor het cao-overleg en was erg actief betrokken bij de zogenoemde highlevelgroep, het overlegplatform dat in 2012 werd opgericht in het kader van de federale relancestrategie om het overleg met de regering sneller en efficiënter te maken. Delagaye stuurde ook mee de werkzaamheden rond de werkgroep arbeidsmarkt aan, wat heeft geleid tot de verlaging van de loonkosten voor volcontinuarbeid, een van de hoofdeisen van de sector.

Zijn aanpak heeft nu geleid tot het voorzitterschap van de Vlaamse vleugel van essenscia. Delagaye volgt BP Belgium-baas Patrick Van Acker op, die er vijf jaar voorzitterschap op heeft zitten. Delagaye zal bij essenscia Vlaanderen, dat zowat 450 Vlaamse bedrijven overkoepelt, vooral tandem vormen met gedelegeerd bestuurder Frank Beckx. “Het is de taak van de raad van bestuur om de prioriteiten te bepalen en te sturen”, zegt Delagaye in een eerste reactie op zijn benoeming. “Het is niet de voorzitter die alles bepaalt. Een goede voorzitter moet ook luisteren naar wat zijn raad van bestuur zegt”, aldus Delagaye, die respect voor mensen naar eigen zeggen hoog in het vaandel voert. “Respect is het woord dat bij mij altijd bovenaan staat.”

Uithangbord

“Hij is een bruggenbouwer die mensen kan doen samenwerken”, zegt Beckx over Delagaye. “Hij weet heel goed wat hij wil, maar hij heeft tegelijkertijd een luisterend oor. Hij opereert altijd op een vriendelijke manier, maar houdt heel goed zijn lijn aan en zoekt met die duidelijke focus partners om resultaten te boeken. Bovendien is hij scherp in de analyse en geeft hij nooit op. Hij zal ook altijd met een duidelijk gestructureerd dossier naar de overheid stappen.” En dat zal nodig zijn, want Delagaye zal zich harder moeten vastbijten in de Vlaamse dossiers over onderwijs en arbeidsmarkt, innovatie, procesveiligheid, milieu en energie.

“Voor die specifiek Vlaamse thema’s zal ik voor de sector een uithangbord zijn, al zal Wouter De Geest, de voorzitter van essenscia nationaal, het hoofduithangbord blijven”, reageert Delagaye, die na zijn ingenieursstudies aan de Gentse universiteit twaalf jaar werkte voor Bekaert. Ruim zeven jaar daarvan spendeerde hij in Chili, als operationeel directeur van de lokale joint venture van de West-Vlaamse staaldraadproducent. “Ik heb er veel geleerd en heb het er goed gehad. Als jonge ingenieur mocht ik er alles uitproberen. Dat neem je mee in heel je carrière”, blikt Delagaye terug.

Eind 1996 stapte hij over naar de koperdivisie van Umicore, toen nog Union Minière geheten. In 2004 werd hij er de baas van de koperdivisie, die een jaar later werd afgesplitst en naar de beurs werd gebracht. Delagaye bleef CEO tot in 2008. Toen werd Cumerio overgenomen door de Duitse koperverwerker Norddeutsche Affinerie. De fusiegroep, sindsdien de grootste koperproducent van Europa, werd een jaar later omgedoopt in Aurubis.

Vrije tijd was al een schaars goed voor Delagaye. Met het essenscia-voorzitterschap erbij wordt dat alleen maar erger, beseft hij. De tijd die rest, brengt Delagaye zo veel mogelijk in familiekring door. Zijn oudste is advocate. De andere twee kinderen studeren architectuur en productontwerp, onderwerpen die hem zelf ook erg boeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content