Peter Harf deed zijn uitspraak tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders woensdagmorgen.

Toen begin maart bekendraakte dat Carlos Brito een megabonus zou krijgen - die tegen de huidige koers 176 miljoen euro waard is - barstte een golf van verontwaardiging los. Harf verdedigt het bonusbeleid.

"Er is nogal wat in de media geschreven over het bonusbeleid", zegt Harf. "Maar je moet weten dat we de bonus toekenden op een moment dat we de grote overname van Anheuser-Busch hadden gedaan. Onze schuldgraad bedroeg 5,3 keer onze ebitda. Er was de financiële crisis na het faillissement van Lehman Brothers in het najaar van 2008. Onze aandelenkoers was gezakt naar minder dan 10 euro. We gaven ons directiecomité toen de opdracht om 24 uur per dag te werken, zeven dagen op zeven. En vandaag zijn wij als aandeelhouders dus heel gelukkig. We moeten de vraag hier niet stellen of die bonus vanuit maatschappelijk oogpunt rechtvaardig is. Nee. Het enige wat ik kan zeggen is dat de waarde van mijn aandelen met een factor vijf is toegenomen. Dank je, Brito, ik ben een rijke man."

In zijn laatste vergadering als voorzitter van AB InBev benadrukte Peter Harf het prestatiegerichte vergoedingenbeleid van de onderneming. In vergelijking met gelijkaardige ondernemingen is de vaste vergoeding bij AB InBev vrij beperkt. Maar wie prestaties neerzet, kan via een variabele vergoeding mooie bonussen vergaren. Bovendien kunnen die nog eens in aandelen worden omgezet. "Veel van onze kaderleden rijden slechts met een Volkswagen. Dat is goed zo, want dat wijst erop dat ze hun centen opnieuw in aandelen van de onderneming steken."

Kees Storm

Kees Storm wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij de wereldbrouwer. De 69-jarige Nederlander is onafhankelijke bestuurder sinds 2002. Storm loopt (nog steeds) drie keer per week. "Onder mijn voorzitterschap zal niet veel veranderen. Ook al ben ik als persoon en in mijn kledij heel verschillend van Peter Harf. Maar we werken allen graag hard en met plezier." (W.R.)

Peter Harf deed zijn uitspraak tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders woensdagmorgen. Toen begin maart bekendraakte dat Carlos Brito een megabonus zou krijgen - die tegen de huidige koers 176 miljoen euro waard is - barstte een golf van verontwaardiging los. Harf verdedigt het bonusbeleid. "Er is nogal wat in de media geschreven over het bonusbeleid", zegt Harf. "Maar je moet weten dat we de bonus toekenden op een moment dat we de grote overname van Anheuser-Busch hadden gedaan. Onze schuldgraad bedroeg 5,3 keer onze ebitda. Er was de financiële crisis na het faillissement van Lehman Brothers in het najaar van 2008. Onze aandelenkoers was gezakt naar minder dan 10 euro. We gaven ons directiecomité toen de opdracht om 24 uur per dag te werken, zeven dagen op zeven. En vandaag zijn wij als aandeelhouders dus heel gelukkig. We moeten de vraag hier niet stellen of die bonus vanuit maatschappelijk oogpunt rechtvaardig is. Nee. Het enige wat ik kan zeggen is dat de waarde van mijn aandelen met een factor vijf is toegenomen. Dank je, Brito, ik ben een rijke man." In zijn laatste vergadering als voorzitter van AB InBev benadrukte Peter Harf het prestatiegerichte vergoedingenbeleid van de onderneming. In vergelijking met gelijkaardige ondernemingen is de vaste vergoeding bij AB InBev vrij beperkt. Maar wie prestaties neerzet, kan via een variabele vergoeding mooie bonussen vergaren. Bovendien kunnen die nog eens in aandelen worden omgezet. "Veel van onze kaderleden rijden slechts met een Volkswagen. Dat is goed zo, want dat wijst erop dat ze hun centen opnieuw in aandelen van de onderneming steken." Kees Storm Kees Storm wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij de wereldbrouwer. De 69-jarige Nederlander is onafhankelijke bestuurder sinds 2002. Storm loopt (nog steeds) drie keer per week. "Onder mijn voorzitterschap zal niet veel veranderen. Ook al ben ik als persoon en in mijn kledij heel verschillend van Peter Harf. Maar we werken allen graag hard en met plezier." (W.R.)