De VDAB noteerde in maart 2012 23.904 vacatures. Dat zijn er 18,2 procent minder in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ook in februari werd al een daling met 11 procent op jaarbasis vastgesteld. Uitzendopdrachten werden niet meegerekend.

Het aantal ontvangen vacatures lag in absolute cijfers iets hoger dan in februari, en op hetzelfde niveau als in januari. Maar "van maart verwachten we gewoonlijk iets meer", luidt het bij de arbeidsbemiddelingsdienst.

In de periode van april 2011 tot maart 2012 ontving de VDAB 298.029 vacatures, of 7,1 procent meer dan in de periode april 2010 tot maart 2011.

Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden blijft hoe dan ook verder dalen. In februari stemde die toename namelijk nog overeen met 10 procent, in januari was dat nog 17 procent. Over twaalf maanden beschouwd kent de vraag naar hooggeschoolden (bachelors of masters) de grootste stijging (+16,2 procent).

Sectoren zoals de gezondheidszorg en ontspanning, cultuur en sport presteren goed, hoewel de vacatures voor de helft bestaan uit tijdelijke jobs en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten. Per beroepsgroep steeg vooral de vraag naar elektriciens en technische tekenaars, en lesgevers in het hoger en volwassenenonderwijs.

Een opvallende terugval komt op rekening van de sector van transport, logistiek en post. Vooral de vraag naar chauffeurs neemt af, maar ook inpakkers, bewakers en laaggeschoolde productiearbeiders, landbouwers en vissers, tuinaanleggers en fruitplukkers komen minder aan de bak.

Het zijn evenwel niet enkel laaggeschoolden die geconfronteerd worden met minder werkaanbiedingen, ook voor hooggeschoolden zoals economen is er sprake van een verminderd aanbod. (BO)

De VDAB noteerde in maart 2012 23.904 vacatures. Dat zijn er 18,2 procent minder in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ook in februari werd al een daling met 11 procent op jaarbasis vastgesteld. Uitzendopdrachten werden niet meegerekend. Het aantal ontvangen vacatures lag in absolute cijfers iets hoger dan in februari, en op hetzelfde niveau als in januari. Maar "van maart verwachten we gewoonlijk iets meer", luidt het bij de arbeidsbemiddelingsdienst. In de periode van april 2011 tot maart 2012 ontving de VDAB 298.029 vacatures, of 7,1 procent meer dan in de periode april 2010 tot maart 2011. Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden blijft hoe dan ook verder dalen. In februari stemde die toename namelijk nog overeen met 10 procent, in januari was dat nog 17 procent. Over twaalf maanden beschouwd kent de vraag naar hooggeschoolden (bachelors of masters) de grootste stijging (+16,2 procent).Sectoren zoals de gezondheidszorg en ontspanning, cultuur en sport presteren goed, hoewel de vacatures voor de helft bestaan uit tijdelijke jobs en studentenjobs, bijvoorbeeld voor monitoren bij sportactiviteiten. Per beroepsgroep steeg vooral de vraag naar elektriciens en technische tekenaars, en lesgevers in het hoger en volwassenenonderwijs. Een opvallende terugval komt op rekening van de sector van transport, logistiek en post. Vooral de vraag naar chauffeurs neemt af, maar ook inpakkers, bewakers en laaggeschoolde productiearbeiders, landbouwers en vissers, tuinaanleggers en fruitplukkers komen minder aan de bak. Het zijn evenwel niet enkel laaggeschoolden die geconfronteerd worden met minder werkaanbiedingen, ook voor hooggeschoolden zoals economen is er sprake van een verminderd aanbod. (BO)