Bellens heeft vorige week - toen de regering onderhandelde over een mogelijk ontslag van de Belgacom-topman - zijn aandelenopties verkocht voor 2,2 miljoen euro bruto.

De transactie is terug te vinden op de website van de FSMA, de Belgische toezichthouder op de beurs, onder de rubriek 'Openbaarmaking van transacties van bedrijfsleiders'.

De waarde van het pakket opties van Bellens was aanvankelijk 2,44 miljoen euro waard, waardoor het op het eerste gezicht lijkt dat de ex-topman van Belgacom verlies heeft geleden. Dat klopt evenwel niet helemaal.

Topmanagers krijgen in veel gevallen opties - het recht een bepaald aantal aandelen van het bedrijf tegen een bepaalde prijs te mogen kopen - als onderdeel van hun verloningspakket. De waarde van dat optiepakket dient als basis voor de belasting die moet worden berekend. Fiscaal beschouwd is dat veel interessanter dan de last op het loon. Als de koers lager staat dan de voorziene uitoefenprijs, dan lijd je enkel een 'fiscaal' verlies in de zin dat je te veel belasting hebt betaald.

Bellens heeft vorige week - toen de regering onderhandelde over een mogelijk ontslag van de Belgacom-topman - zijn aandelenopties verkocht voor 2,2 miljoen euro bruto. De transactie is terug te vinden op de website van de FSMA, de Belgische toezichthouder op de beurs, onder de rubriek 'Openbaarmaking van transacties van bedrijfsleiders'. De waarde van het pakket opties van Bellens was aanvankelijk 2,44 miljoen euro waard, waardoor het op het eerste gezicht lijkt dat de ex-topman van Belgacom verlies heeft geleden. Dat klopt evenwel niet helemaal.Topmanagers krijgen in veel gevallen opties - het recht een bepaald aantal aandelen van het bedrijf tegen een bepaalde prijs te mogen kopen - als onderdeel van hun verloningspakket. De waarde van dat optiepakket dient als basis voor de belasting die moet worden berekend. Fiscaal beschouwd is dat veel interessanter dan de last op het loon. Als de koers lager staat dan de voorziene uitoefenprijs, dan lijd je enkel een 'fiscaal' verlies in de zin dat je te veel belasting hebt betaald.