Op 1 januari kunnen Bulgaren - maar ook Roemenen - zonder arbeidskaart overal in de EU vrij aan de slag. Op dit moment is nog geen grote emigratie in zicht, maar ongerustheid over een mogelijk emigratiegolf is er wel degelijk. Die ongerustheid blijkt al duidelijk merkbaar bij de overheden van de 'rijkere' EU-lidstaten, die vooral vrezen te worden overspoeld door duizenden onbemiddelde en ongeschoolde Bulgaren.

Ook in ons land neemt de ongerustheid over een mogelijke toevloed van Bulgaren en Roemenen toe. Vooral in Gent, die al heel wat Bulgaren en Roemenen huisvest, maar ook in Antwerpen wortelt de vrees voor een grote impact op de overheidsfinanciën als gevolg van een emigratie vanuit Bulgarije en Roemenië. Dat liet Liesbeth Homans, voorzitter van het OCMW in Antwerpen al duidelijk verstaan, meldt de Gazet van Antwerpen.

Maar ook in Bulgarije zelf is er men niet gerust op, zo blijkt. Met name de Bulgaarse vakbonden roepen de werkgevers in eigen land op de lonen van hooggekwalificeerde arbeiders te verhogen, zodat die ook na de openstelling van de Europese arbeidsmarkt in Bulgarije blijven. In het armste EU-land liggen de lonen van hooggeschoolden - zoals artsen en ingenieurs - immers beduidend lager dan in West-Europa.

Volgens Alpha Research lijdt het geen twijfel dat Bulgaren weg willen uit hun land als gevolg van 'ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven' in Bulgarije. Duitsland en Groot-Brittannië zijn in dat verband de meest geliefkoosde droombestemmingen.

De Bulgaarse premier Plamen Oresjarski is alvast niet bang voor een gedeeltelijke volksverhuizing. "We delen de Britse vrees niet dat er een grote immigratiegolf zit aan te komen op het Britse eiland", aldus de premier in het parlement in Sofia. (Belga/BO)

Op 1 januari kunnen Bulgaren - maar ook Roemenen - zonder arbeidskaart overal in de EU vrij aan de slag. Op dit moment is nog geen grote emigratie in zicht, maar ongerustheid over een mogelijk emigratiegolf is er wel degelijk. Die ongerustheid blijkt al duidelijk merkbaar bij de overheden van de 'rijkere' EU-lidstaten, die vooral vrezen te worden overspoeld door duizenden onbemiddelde en ongeschoolde Bulgaren. Ook in ons land neemt de ongerustheid over een mogelijke toevloed van Bulgaren en Roemenen toe. Vooral in Gent, die al heel wat Bulgaren en Roemenen huisvest, maar ook in Antwerpen wortelt de vrees voor een grote impact op de overheidsfinanciën als gevolg van een emigratie vanuit Bulgarije en Roemenië. Dat liet Liesbeth Homans, voorzitter van het OCMW in Antwerpen al duidelijk verstaan, meldt de Gazet van Antwerpen.Maar ook in Bulgarije zelf is er men niet gerust op, zo blijkt. Met name de Bulgaarse vakbonden roepen de werkgevers in eigen land op de lonen van hooggekwalificeerde arbeiders te verhogen, zodat die ook na de openstelling van de Europese arbeidsmarkt in Bulgarije blijven. In het armste EU-land liggen de lonen van hooggeschoolden - zoals artsen en ingenieurs - immers beduidend lager dan in West-Europa. Volgens Alpha Research lijdt het geen twijfel dat Bulgaren weg willen uit hun land als gevolg van 'ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven' in Bulgarije. Duitsland en Groot-Brittannië zijn in dat verband de meest geliefkoosde droombestemmingen.De Bulgaarse premier Plamen Oresjarski is alvast niet bang voor een gedeeltelijke volksverhuizing. "We delen de Britse vrees niet dat er een grote immigratiegolf zit aan te komen op het Britse eiland", aldus de premier in het parlement in Sofia. (Belga/BO)