Dat een meerderheid van Amerikanen het martelen van terreurverdachten in bepaalde gevallen geoorloofd vindt, blijkt uit een peiling van het persagentschap Reuters in samenwerking met het marktonderzoekbedrijf Ipsos.

Reuters Ipsos poll, reuters
Reuters Ipsos poll © reuters

De peiling komt er na een periode van bloedige terroristische aanslagen, zoals onder meer in San Bernardino in Californië, waar eind vorig jaar 14 mensen gedood werden en 22 zwaargewond raakten. Maar ook in Europa vielen op korte tijd heel wat dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van terroristische acties van IS (Islamitische Staat). Op 22 maart was dat het geval in Brussel, waar op zijn minst 32 mensen dodelijk getroffen werden door bommen van de islamitische terreurorganisatie.

Donald Trump, de omstreden Republikeinse presidentskandidaat, houdt alvast geen blad voor de mond wat zijn oordeel over de daders van terroristische acties betreft. Trump heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN - kort na de aanslagen van 22 maart in Brussel - letterlijk gezegd dat de Belgische overheid Salah Abdeslam had moeten martelen om informatie los te krijgen. Meer zelfs, volgens Trump had het martelen van Abdeslam de aanslagen in Brussel mogelijk kunnen voorkomen.

Trumps houding mag dan op felle kritiek van mensenrechtenorganisaties en politieke rivalen botsen, een groot aantal Amerikaanse burgers lijkt zijn standpunt over het martelen van terreurverdachten te ondersteunen. Dat blijkt althans uit de peiling van Reuters/Ipsos.

In de peiling werd de respondenten gevraagd of marteling kan worden gerechtvaardigd 'tegen vermoedelijke terroristen om informatie over terrorisme te verkrijgen'. Ongeveer 25 procent antwoordde dat martelen in dat geval 'vaak' gerechtvaardigd is, terwijl 38 procent vindt dat het martelen van terreurverdachten 'soms' gerechtvaardigd is. Slechts 15 procent antwoordde dat marteling in geen enkel geval gerechtvaardigd is.

Amerikanen met een Republikeinse voorkeur blijken het meest ontvankelijk voor het martelen (82 procent) van terreurverdachten, tegenover 53 procent van Amerikaanse burgers met een Democratische voorkeur. (BO)

Dat een meerderheid van Amerikanen het martelen van terreurverdachten in bepaalde gevallen geoorloofd vindt, blijkt uit een peiling van het persagentschap Reuters in samenwerking met het marktonderzoekbedrijf Ipsos.De peiling komt er na een periode van bloedige terroristische aanslagen, zoals onder meer in San Bernardino in Californië, waar eind vorig jaar 14 mensen gedood werden en 22 zwaargewond raakten. Maar ook in Europa vielen op korte tijd heel wat dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van terroristische acties van IS (Islamitische Staat). Op 22 maart was dat het geval in Brussel, waar op zijn minst 32 mensen dodelijk getroffen werden door bommen van de islamitische terreurorganisatie.Donald Trump, de omstreden Republikeinse presidentskandidaat, houdt alvast geen blad voor de mond wat zijn oordeel over de daders van terroristische acties betreft. Trump heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN - kort na de aanslagen van 22 maart in Brussel - letterlijk gezegd dat de Belgische overheid Salah Abdeslam had moeten martelen om informatie los te krijgen. Meer zelfs, volgens Trump had het martelen van Abdeslam de aanslagen in Brussel mogelijk kunnen voorkomen.Trumps houding mag dan op felle kritiek van mensenrechtenorganisaties en politieke rivalen botsen, een groot aantal Amerikaanse burgers lijkt zijn standpunt over het martelen van terreurverdachten te ondersteunen. Dat blijkt althans uit de peiling van Reuters/Ipsos.In de peiling werd de respondenten gevraagd of marteling kan worden gerechtvaardigd 'tegen vermoedelijke terroristen om informatie over terrorisme te verkrijgen'. Ongeveer 25 procent antwoordde dat martelen in dat geval 'vaak' gerechtvaardigd is, terwijl 38 procent vindt dat het martelen van terreurverdachten 'soms' gerechtvaardigd is. Slechts 15 procent antwoordde dat marteling in geen enkel geval gerechtvaardigd is.Amerikanen met een Republikeinse voorkeur blijken het meest ontvankelijk voor het martelen (82 procent) van terreurverdachten, tegenover 53 procent van Amerikaanse burgers met een Democratische voorkeur. (BO)