4,2 procent van de werkende bevolking in ons land combineert twee jobs. Dat melden verscheidene kranten op basis van gegevens van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.

In absolute aantallen gaat het om 190.821 werkende landgenoten. Het aantal Belgen dat twee banen cumuleert, steeg met 13 procent tegenover 2008. Mannen oefenen vaker een tweede baan uit dan vrouwen, waarbij de hoogopgeleiden oververtegenwoordigd zijn.

De tweede baan wordt in de meeste gevallen uitgeoefend als zelfstandige in bijberoep.

Volgens arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van uitzendbedrijf Randstad blijft het fenomeen van een tweede baan in België - in vergelijking met andere landen - 'relatief beperkt'. " In ons land zie je dat het vooral hooggeschoolden zijn die twee jobs combineren. Dat toont aan dat het in ons land niet zozeer wordt aangedreven door het feit dat mensen met één baan niet meer voldoende inkomen hebben, wat wellicht wel speelt in een aantal andere landen, misschien in de Verenigde Staten", aldus Denys in een toelichting aan Deredactie.be.

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, klust 9,1 procent van de werknemers met een reguliere baan bij via een tweede job. In tien jaar tijd is dat percentage ruim verdubbeld tegenover de 4,3 procent in 2003. (Belga/BO)

4,2 procent van de werkende bevolking in ons land combineert twee jobs. Dat melden verscheidene kranten op basis van gegevens van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. In absolute aantallen gaat het om 190.821 werkende landgenoten. Het aantal Belgen dat twee banen cumuleert, steeg met 13 procent tegenover 2008. Mannen oefenen vaker een tweede baan uit dan vrouwen, waarbij de hoogopgeleiden oververtegenwoordigd zijn.De tweede baan wordt in de meeste gevallen uitgeoefend als zelfstandige in bijberoep. Volgens arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van uitzendbedrijf Randstad blijft het fenomeen van een tweede baan in België - in vergelijking met andere landen - 'relatief beperkt'. " In ons land zie je dat het vooral hooggeschoolden zijn die twee jobs combineren. Dat toont aan dat het in ons land niet zozeer wordt aangedreven door het feit dat mensen met één baan niet meer voldoende inkomen hebben, wat wellicht wel speelt in een aantal andere landen, misschien in de Verenigde Staten", aldus Denys in een toelichting aan Deredactie.be.In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, klust 9,1 procent van de werknemers met een reguliere baan bij via een tweede job. In tien jaar tijd is dat percentage ruim verdubbeld tegenover de 4,3 procent in 2003. (Belga/BO)