De vijftien topverdieners in België streken in 2012 7,985 miljoen euro aan vaste verloning en 11,4 miljoen euro aan bonussen op. Volgens het rapport van de EBA kwam daar nog eens 2,65 miljoen euro in uitgestelde variabele verloningen en ongeveer 223.000 euro in discretionaire pensioenvoordelen bij. Vier van de topverdieners zijn actief in het zakenbankieren, twee in retail banking en negen op andere domeinen in de financiële sector.

In 2011 waren er volgens de EBA in België slechts acht bankiers die meer dan één miljoen euro per jaar verdienden. Vorig jaar telden die acht samen 5,2 miljoen euro aan vaste verloning en 6,2 miljoen euro aan bonussen. In 2010 ging het om dertien bankiers die samen 7,7 miljoen euro in vast loon en 10,2 miljoen euro aan bonussen verdienden.

De verloning van de 15 topbankiers in ons land mag hoog lijken, in vergelijking met Groot-Brittannië, waar het sterkste financiële centrum van Europa zich bevindt, verdienen er een pak meer bankiers meer dan 1 miljoen euro per jaar. Over het Kanaal schreven vorig jaar niet minder dan 2.714 toplui uit de finaciële sector één miljoen euro of meer bij op hun rekening.

In totaal werd in Groot-Brittannië 1,127 miljard euro in vast loon en 4,169 miljard euro in variabele verloning uitbetaald. Duitsland (212 topverdieners), Frankrijk (177), Italië (109) en Spanje (100) volgen op ruime afstand.

Vanaf volgend jaar kan er mogelijk worden beknibbeld op de toplonen, want dan worden nieuwe Europese regels over bonussen in de financiële sector van kracht. In 2014 mag de variabele verloning niet meer dan 100 procent van de vaste verloning bedragen. Maar onder bepaalde voorwaarden kan dat bedrag hoger liggen. Het is in ieder geval de bedoeling dat ongehoord risicovol gedrag in de sector ontmoedigd wordt. (Belga/BO)

De vijftien topverdieners in België streken in 2012 7,985 miljoen euro aan vaste verloning en 11,4 miljoen euro aan bonussen op. Volgens het rapport van de EBA kwam daar nog eens 2,65 miljoen euro in uitgestelde variabele verloningen en ongeveer 223.000 euro in discretionaire pensioenvoordelen bij. Vier van de topverdieners zijn actief in het zakenbankieren, twee in retail banking en negen op andere domeinen in de financiële sector. In 2011 waren er volgens de EBA in België slechts acht bankiers die meer dan één miljoen euro per jaar verdienden. Vorig jaar telden die acht samen 5,2 miljoen euro aan vaste verloning en 6,2 miljoen euro aan bonussen. In 2010 ging het om dertien bankiers die samen 7,7 miljoen euro in vast loon en 10,2 miljoen euro aan bonussen verdienden. De verloning van de 15 topbankiers in ons land mag hoog lijken, in vergelijking met Groot-Brittannië, waar het sterkste financiële centrum van Europa zich bevindt, verdienen er een pak meer bankiers meer dan 1 miljoen euro per jaar. Over het Kanaal schreven vorig jaar niet minder dan 2.714 toplui uit de finaciële sector één miljoen euro of meer bij op hun rekening. In totaal werd in Groot-Brittannië 1,127 miljard euro in vast loon en 4,169 miljard euro in variabele verloning uitbetaald. Duitsland (212 topverdieners), Frankrijk (177), Italië (109) en Spanje (100) volgen op ruime afstand. Vanaf volgend jaar kan er mogelijk worden beknibbeld op de toplonen, want dan worden nieuwe Europese regels over bonussen in de financiële sector van kracht. In 2014 mag de variabele verloning niet meer dan 100 procent van de vaste verloning bedragen. Maar onder bepaalde voorwaarden kan dat bedrag hoger liggen. Het is in ieder geval de bedoeling dat ongehoord risicovol gedrag in de sector ontmoedigd wordt. (Belga/BO)