Zwitserse luxe

Eind deze maand start Sabena met partner Swissair een pendeldienst tussen Brussel en Genève. Wij brachten alvast een bezoek aan deze onofficiële hoofdstad van de wereld.

Genève huisvest zo’n 2000 internationale organisaties. Ooit dweepte de stad onder invloed van de geschriften van Jean-Jacques Rousseau met de romantische beweging van de 18de eeuw, maar eerder, in de 16de eeuw, was het een bolwerk van godsdienstige zeloten als Calvijn en Knox, wat haar de titel “Protestants Rome” opleverde. Heden ten dage vormt Genève een thuis voor vredesconferenties, internationale tentoonstellingen en onderhandelingen over de wereldhandel. Maar het zijn vooral de twee rivieren en het meer, omzoomd met ruime parken en opzichtige kastelen, die van Genève een van de aantrekkelijkste steden van Europa maken.

De oude stad vormt een wirwar van allerlei kunstgalerijen en winkels die vooral bekend staan voor hun antieke medische en wetenschappelijke instrumenten. Op woensdag en zaterdag wordt de hele dag een vlooienmarkt georganizeerd in het Plainpalais-park en op de place de la Fusterie is er elke donderdag een ambachtelijke markt. De designer-shops liggen vooral rond de rue du Rhône en de quai du Mont Blanc : het paradijs van de Zwitserse uurwerken en juwelen. Wie zijn souvenirs wat bescheidener wil houden (kitscherig snijwerk, Zwitserse legermessen of pluchen sint-bernards) kan evenwel altijd zijn licht opsteken in L’Ours de Berne.

Als u naar Genève gaat, zou het doodzonde zijn de twee meest vermaarde attracties van de stad links te laten liggen : de Jet d’Eau ‘s werelds hoogste fontein die van april tot oktober haar 140 m hoge straal opwerpt en de bloemenklok, een horloge omringd met 6000 planten.

De enige manier om de oude stad te bezoeken, is te voet. Voor een toertje met een persoonlijke stereogids 10 Zwitserse frank, tel. 738.5200 begint u best aan de place Neuve en beklimt u wat eens wijngaarden waren langsheen de stadsmuren. Op die langste zitbank van de wereld is het bovendien goed uitrusten. Ook zijn er twee minitreintjes die de toeristische bezienswaardigheden aandoen (kostprijs : 5,5 Zwitserse frank ; vertrek : elk half uur aan de Jardin Anglais en de Rotonde du Mont-Blanc). De autochtonen geven echter de voorkeur aan een tripje op het meer. Er vallen letterlijk tientallen tochtjes per stoomboot te maken, gaande van een reisje van een half uur tot een “cruise” die de hele nacht duurt en naast een orkestje ook een diner-dansant te bieden heeft. De meest originele manier om Genève te bekijken, is vanuit het vliegtuig (tel. 318.5454). Een stadstour kan vanaf 125 Zwitserse frank (3125 Belgische frank) ; als de Mont-Blanc erbij moet, telt u 285 Zwitsere frank (7125 frank) neer.

CAB

Het hoofdkantoor van de Toeristische Dienst van Genève bevindt zich in het station (Gare de Cornavin). tel. 00/41/22/738.5200. Onder de luchthaven (Cointrain) bevindt zich het station. Een ritje naar het centrum duurt 7 minuten. Met een taxi kan het ook, maar het duurt langer en het kost u ongeveer 25 Zwitserse frank.

Genève De enige manier om de oude stad te bezoeken is te voet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content