Zuiders uitstapje

François Charvet en Philippe Jacques maakten van een oude hoeve in Corroy-Le-Grand het elegante hotel-restaurant Le Grand Corroy. Als chef-kok werd onlangs fornuiskunstenaar Eric Lekeu binnengehaald.

In het landelijke dorpje Corroy-Le-Grand in Waals-Brabant voelt men zich aangenaam ontheemd. Het pittoreske gehucht in een heuvelachtige omgeving doet op een zonnige zomerse dag aan de Provence denken en dat op minder dan een half uur rijden van de Brusselse grote ring (uitrit 9 op de E411 Brussel-Namen). Een 17de-eeuwse hoeve werd er omgetoverd tot hotel-restaurant Le Grand Corroy. Het woonhuis en de schuren deden ooit dienst als provisiehoeve voor de monniken van de abdij van Villers-la-Ville. Een dorpslegende wil dat een onderaardse gang van enkele kilometers de verbinding legt.

Begin de jaren negentig werd de hoeve aangekocht en smaakvol gerestaureerd door het duo François Charvet en Philippe Jacques. François werkte voor een firma in elektriciteitsapparatuur en Jacques hield zich bezig met sportmateriaal voor de Spelen in Albertville. Het hotel-restaurant was zomaar een ideetje. Basiskennis werd opgedaan tijdens drie maanden stage in een naburig eethuis, de rest kwam al doende.

De eetvertrekken zijn aangenaam sober en toch elegant ingericht. Muren in warme gele kleuren, fraaie stoffen, moderne schilderijen en rotanmeubilair bepalen de sfeer. En voor romantische of plechtige momenten zijn er gedekte tafeltjes in de gewelfde kelder. In de keuken staat sinds twee maanden Eric Lekeu. Hij deed ervaring op in eethuizen als Le Prieuré Saint-Géry, Les Pieds dans le Plat (Marche-en-Famenne), Oustau de Baumanière (Les Baux de Baumanière) en Lenôtre (Parijs). Zijn beknopte spijskaart is opgebouwd uit moderne fijne spijzen. Wij kwamen op een dinsdagavond en zagen hoe er op het gelijkvloers en in de kelder feestelijk werd getafeld. Onze keuze viel op het seizoenmenu met aangepaste wijnen (1350 frank zonder of 1850 frank met wijn) en liep qua wijnaccompagnement op een teleurstelling uit. Er werd slechts één wijn geserveerd, die niet was voorgeproefd, de eerste keer gewoon slecht was en de tweede keer onaangenaam, en bovendien niet afgestemd op wat er in het bord lag. Jammer, want Le Grand Corroy beschikt nochtans over een verzorgde wijnkaart (wel met uitsluitend Franse wijnen en tegen prijzen die aantikken). Bij een volgend bezoek kiezen we dus liever zelf de wijn.

Over het eten gelukkig niets dan lof : als starter een schijf terrine met lagen ganzelever en gebakken perzik in gelei van eend, gevolgd door gestreepte zeebarbeel met gekonfijte tomaten en een verrukkelijke crème parmesane. Hoofdgerecht was babykreeft, klein en fijn, en opgediend in een geurige schaaldierenfumet. Het kreeftje kreeg het gezelschap van verse deegwaren en tot spaghetti getrokken groenten, afgetopt door een lepeltje kaviaar. Om af te sluiten was er soep van fris rood fruit en gedroogde vruchten onder een deken van sabayon.

PIETER VAN DOVEREN

François Charvet, Philippe Jacques en de talentvolle chef-kok Eric Lekeu. Alleen een goede sommelier ontbreekt nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content