Zonnebrandblussers

De beschermingsfactor van zonneproducten kan oplopen tot 60 en zelfs 80 – maar is dat wel nuttig en nodig? De hoofdzaak is: lekker bruin worden zonder ongewenste neveneffecten.

Om veilig van de zon te genieten, moet men in de eerste plaats rekening houden met het eigen adaptatievermogen. Ook de zon is niet altijd en overal dezelfde: de kracht van de stralen verschilt naargelang van het tijdstip, het seizoen en de breedtegraad. Gebruik dus de juiste bescherming.

Zonnebrand, rode vlekken, ondraaglijke jeuk, ontsierende blaasjes,…: er verschijnen steeds meer allergieën. De grootste slachtoffers zijn jonge vrouwen tussen 25 en 35 jaar. De boosdoeners zijn de UV-stralen (A en B) die het afweersysteem van de huid rechtstreeks aanvallen. Lange tijd werd gedacht dat de UVB-stralen de meeste schade berokkenden, maar nu weet men dat de UVA-stralen (korte en lange) veel gevaarlijker zijn.

L’Oréal ontwikkelde de extra brede filtering, met name Mexoryl XL, een zeer doeltreffend product dat ideaal is om mensen met een moeilijke huid toch van de zon te laten genieten. De volgende zonneproducten zijn voorzien van deze filter: Sôleil Ultra van Lancôme (vier producten met beschermingsfactoren van 30 tot 60); Anthélios XL 60 van La Roche-Posay; Capital Soleil 60 van Vichy; Ecran Intolérances Solaires 60 van Ambre Solaire.

Nog een kampioen bij de hoge beschermingsfactoren is Santé Soleil van Roc, die onder de naam Ecran Total bestaat in een crème (40) en een melk (30). Voor de voorzichtige zonnekloppers stelt Roc ook een crème voor die de huid voorbereidt: de Crème Préparatrice Avant-Soleil, die men begint te gebruiken twee weken voor de totale blootstelling aan de vakantiezon.

Hans Schreuder

is doctor in de scheikunde bij de laboratoria van Biodermal, de marktleider van de zachte aanpak. Hij vindt dat het opbod van steeds hogere beschermingsfactoren (BF) beperkt moet worden. Een BF 10 bijvoorbeeld houdt 90% van de UV-stralen tegen. Een BF 20 biedt 95% bescherming, maar moet voor die 5% extra wel tweemaal zoveel filters bevatten. Voor een BF 30 zijn al driemaal zoveel filters nodig, terwijl de bescherming 97% bedraagt. Volgens Schreuder zou de hoge dosering van deze filters de kans op allergieën en huidirritaties vergroten. Hij beweert dan ook dat een hoge beschermingsfactor een valse indruk van veiligheid geeft.

Toch mogen de zogeheten ‘light’ beschermingsfactoren slechts gebruikt worden door ervaren zonnekloppers die weten hoe ze met de zon moeten omgaan. Een paar voorbeelden: Hot-Sun-Cream 10, Sun-Cream 8 en Sun-Milk 6 van Biodermal. In dezelfde stijl vermelden we de beschermende gelaatscrème 8 van Shiseido en een beperkte specifieke sportgamma: Waterproof Oil Free Gel 15, 8 en 4 van Lancaster.

Bescherming en comfort gaan hand in hand bij de lichte en waterbestendige gels, die niet vet zijn en een verfrissend effect hebben. Hun beschermingsfactor schommelt rond het gemiddelde, zoals de Gelée Fraîche Hydratante 15, 10 en 6 van Biotherm.

Ook de sprays hebben steeds meer succes, vooral bij mensen die zich niet graag insmeren. De fijne verstuiving zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling, zonder een vette film achter te laten. De beschermingsfactoren liggen tussen 6 en 15 en zijn dus bedoeld voor probleemloze huidtypes. We vermelden de Spray Bronzage 15 en 6 van Clarins; Nivea Sun Spray 15, 10 en 2; Sunning Lotion Spray Body 15, 10 en 6 en Oil Free SunSpray 15 en 10 van Estée Lauder. Zeer vernieuwend is de Lait Hydratant Haute Protection 20 van Ambre Solaire, met hoge beschermingsfactor en grote vloeibaarheid.

En dan zijn er nog de ‘brandblussers’ om eventueel leed te verzachten en de bruine tint op te waarderen; bovendien houden ze ook stekende insecten op afstand. Een paar namen: Tan Maximizer Body Gel en Face Cream van Lancaster, Lait Hydratant Anti-Moustiques van Roc, Baume Corps Après Soleil Hydratant Anti-Moustiques van Clarins.

SUZANNE LAMBERTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content