Zonder parachute

© E. ELLEBOOG

Jean-Paul Dubois is internationaal actief in de heftruckbranche. Hij houdt van lopen aan de kust en zingt tijdens lange autoritten mee met Jacques Brel.

Uw grootste avontuur?

“Het begin van mijn carrière als officier op de grote vaart in de koopvaardij. Als jonge twintiger heb ik de zeven wereldzeeën bevaren. Heel jong had ik al veel verantwoordelijkheid en kwam ik in contact met de meest diverse culturen.”

Uw grootste gok?

“Om zeventien jaar geleden ons huis in België te verkopen en met het gezin naar Oostenrijk te verhuizen, om van daaruit de activiteiten van Renault Trucks in de Balkan te leiden. Zonder enige parachute, als het niet zou lukken.”

Beste boek?

“Niet het beste, maar wel intrigerend is het boek waarin ik net begonnen ben. De logica van Geluk van Mo Gawdat, de medeoprichter van Google. Als ingenieur heeft hij na jaren onderzoek een formule voor geluk opgesteld, die door iedereen toepasbaar zou zijn.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Vijf jaar op rij heb ik een Ironman-triatlon op mijn palmares kunnen zetten. De eenzame uren lopen, fietsen en zwemmen zijn de ultieme ontspanning, en vaak ook een bron van de beste ideeën.”

Wat is de beste plaats om te lopen?

“Zonder twijfel het Duinbossenpad van De Haan naar Wenduine, een uniek landschap aan de Belgische kust met als keerpunt de Spioenkop, de op één na hoogste duin van het land, en dan terug langs het strand. Voor mij is dat stuk natuur de beste concessie voor mensen die moeilijk kunnen kiezen tussen de kust en de Ardennen.”

De fout waaruit u het meest hebt geleerd?

“Vroeger wilde ik absoluut mijn gelijk halen. Maar gelijk kun je niet hebben, enkel krijgen.”

Beste muziek?

“Zondagochtend begint steevast met Vivaldi. Lange autoritten betekent meezingen met Brel. Alle andere momenten: Neil Young.”

Uw beste investering?

“Mijn eerste paar loopschoenen.”

Beste wijn?

“Château Beychevelle. Een Saint-Julien met een mooi verhaal. Aan het kasteel gekomen riep men ‘Baisse les voiles‘. De zeilen op het juiste moment strijken om veilig de haven binnen te lopen.”

Zonder parachute

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content