ZON, ZEE EN ZEILEN

Het 38ste Vakantiesalon op de Heizel heeft eens te meer aangetoond dat actieve vakanties in zijn. Wie van avontuur en sport houdt, kan alvast terecht bij de Roeselaarse architect Jan Blomme op het Griekse eiland Kos.

Al van kindsbeen af is architect Jan Blomme (44 j.) uit Roeselare gefascineerd door zeilen. In 1981 is hij één van de zes bemanningsleden van de Crocky waarmee schipper Staf Versluys een ereplaats zeilt in de Whitbread Round The World Race. Ook in de volgende editie is Blomme roerganger bij Versluys, maar nu aan boord van de Rucanor Sport.

Na de race rijpt bij de West-Vlaming stilaan het plan om in Griekenland catamaranzeilvakanties te organiseren. Samen met zijn echtgenote Roos vindt hij in 1990 zijn droomstek aan de westkant van het eiland Kos. Opgestart als een bvba met een Griekse vennoot en een startkapitaal van 1,5 miljoen frank verbijt het echtpaar een zakelijk moeilijke startperiode. Pas in 1993 krijgt New Adventures nu als bvba volledig in eigen beheer groeikansen. Jan Blomme : “Vooreerst maakte de Europese Unie het voor ons wettelijk en administratief makkelijker om zaken te doen in Griekenland, bovendien kregen we bij de overwegend Belgische cliënteel ook meer naamsbekendheid.”

Intussen hebben de Blommes die nu zowat heel het jaar door op het Griekse eiland wonen voor ruim 2 miljoen frank geïnvesteerd. Naast de strandvilla met studiofaciliteiten voor 17 gasten, beschikt New Adventures over zes kleine en grote catamarans, een paar motorbootjes en een jeep voor excursies op het eiland van Hippocrates. Vanaf dit jaar biedt Blomme ook de Côte d’Or een 25 meter lange maxiracer waarmee Eric Tabarly ooit de Whitbread zeilde in chartering aan. Blommes omzet bedroeg in 1994 2,1 miljoen frank en steeg vorig jaar tot 3,2 miljoen frank. “Wellicht zijn wij de enigen die zo’n catamaranzeilformule vanaf initiatie tot vervolmaking aanbieden. Naast het zeilen, wat comfortabel kan van midden mei tot diep in november, is er ook de mogelijkheid om te snorkelen, te beachvolleyen of het eiland te verkennen.”

Blommes sportieve publiek is overwegend tussen de 20 en 45, houdt van actieve teamvakanties met ruimte voor de eigen vrijheid. “Ik kreeg hier al evengoed studenten-na-de-vakantiejob op bezoek, als een groep dokters die samen iets wilden vieren,” zegt Blomme die er momenteel aan denkt zijn nu al op een laag pitje draaiend architectenbestaan in ons druilerig landje definitief te ruilen voor de zekere Griekse zon en het bijna dagelijks gegarandeerde zeilweertje in de Egeïsche Zee.

JAN EN ROOS BLOMME (NEW ADVENTURES) Catamaranzeilvakanties op het Griekse eiland Kos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content