ZOMERaUTO voor de winter

De tijd dat een cabrio alleen bij heerlijk zomerweer inzetbaar was, behoort tot het verleden. Daarvoor zorgt de zogenaamde coupé-cabrio, met zijn metalen plooidak. Een terrein waarop Lexus en Peugeot pionierden. Het niveau van hun nieuwste, de IS 250C en 308cc, onderstreept dat.

De crisis heeft een beetje een domper gezet op het feest, maar toch: dakloze auto’s zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een zeer krachtige niche.

Een niet onbelangrijke versneller in dat proces is het metalen plooidak. Het beoogde resultaat: een auto bouwen voor de zomer, maar die met gesloten dak aanvoelt als een echte coupé met vast dak. En dus ook ‘s winters perfect bruikbaar is. Het verlaagt de drempelvrees voor potentiële cabrioklanten: met stoffen dak koop je een cabrio, punt uit. Met metalen dak koop je er een die zich ook als een gewone auto kan gedragen. Met andere woorden: het is een minder zotte uitgave.

Concurrent voor BMW 3 of Audi A4

Vandaar dat het concept aanslaat, zozeer dat zowat alle grote merken tegenwoordig zo’n stijf plooidak in het gamma hebben. Bij Lexus is dat al een poos het geval. Hij is minder bekend bij het grote publiek, en je ziet hem dus niet bij bosjes voorbij schuifelen in het straatbeeld, maar iets minder dan een decennium geleden lanceerde de Japanse constructeur zijn SC 430: een luxueuze coupé-cabrio met V8 onder de kap en vooral dat metalen plooidak. Dat toen al helemaal van aluminium was gemaakt.

Vandaag wordt dat dakloze gamma van het Japanse premiummerk uitgebreid met de IS 250C. Inderdaad, gebouwd op basis van de betere middenklasser IS en dus een concurrent voor de BMW 3 of Audi A4. Met gebouwd op basis van bedoelen we natuurlijk niet dat de IS 250C gewoon een IS berline is waarvan het dak is weggenomen. Over zo’n kort nachtje ijs gaat het bouwen van een cabrio niet, en dat heeft veel te maken met het begrip torsiestijfheid: noem dat ‘het vermogen van een constructie om haar precieze vorm in alle omstandigheden aan te houden, zonder enig teken van vervorming’. Een kubusje of balkje van papier maken, uw hand erop laten rusten, en u begrijpt wat we bedoelen.

Die torsiestijfheid is heel belangrijk voor een constructie als een auto, want hij moet over putten in het wegdek of over kasseien. Twintig jaar geleden was dit dan ook een zeer punt. We herinneren ons kleine Franse auto’s waarvan de achterklep niet eens meer wilde sluiten als het tuig met twee wielen op een stoeprand geparkeerd stond, zozeer liet de structuur van de kooi zich vervormen.

Vandaag hebben de autobouwers natuurlijk zeer veel vooruitgang geboekt op dit terrein. Niet alleen omwille van het comfort dat de veeleisende consument vandaag wil, maar ook met het oog op de veiligheid.

En wat dit met cabrio’s te maken heeft? Welnu, het dak speelt een zeer belangrijke rol in de structuur van een auto, want helpt het geheel samenhouden. Anders bekeken: zaag het dak van een auto weg, en de constructie verliest haar torsiestijfheid. Die, in het geval van een (coupé-)cabrio, dus op een heel andere manier moet worden gegenereerd: met wat overblijft als het dak weggeplooid is, het onderste deel van de kooi, zeg maar. Dat is niet alleen technisch moeilijker, maar verklaart ook de hogere prijs in vergelijking met de berlineversie van hetzelfde model. Hoewel berline en cc in het geval van de IS 250 heel verwant ogen, neemt de coupé-cabrio dan ook weinig externe onderdelen over. Motorkap, deurgrepen, lampen en spiegels, om precies te zijn.

Genoeg beenruimte achteraan

Aan die torsiestijfheid heeft Lexus bijzonder veel belang gehecht. Omdat het van bij het begin van de ontwikkeling vijf sterren am-bieerde in de crashtests, en omdat het een zo hoog mogelijk comfortniveau wilde aanreiken, helemaal in de lijn van wat een premiummerk hoort te doen. Het driedelige plooidak, volledig van aluminium, is uitgerust met een remmechanisme dat de sluitbeweging in de laatste fase vertraagt. Dat zorgt ervoor dat het dak bijzonder zachtjes op de voorruit terechtkomt. Voorts, opvallend: de speciale afstelling van de klimaatregeling, die snelheidsafhankelijk is en automatisch het luchtdebiet verhoogt tijdens dakloos rijden. Achterin zijn er maar twee stoelen, gescheiden door een console, maar dankzij de smalle rugleuningen van de voorstoelen is er toch nog wel wat beenruimte, wat in een coupé-cabrio lang niet altijd het geval is. Van de akoestische isolatie heeft Lexus voor deze cc een erezaak gemaakt: met gesloten dak voelt en klinkt hij dan ook aan als een echte gesloten auto.

Enig minpunt voor de Europese en vooral Belgische markt: de IS 250C wordt gelanceerd met alleen maar een benzinemotor, en dus geen diesel. Onder de kap huist immers de V6 van 2,5 liter (208 pk) die al in de berline steekt.

Door Jo Bossuyt

Dakloze auto’s zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een zeer krachtige niche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content