Zoekend de zomer door

Een zomer lang selecteren we een collectie topboeken rond een thema. Centraal op deze bladzijde: verbazingwekkende verkenningen van landen, steden en routes.

Vandaag roept Caïro vooral gemengde gevoelens op. De piramiden, kleurrijke wijken en verschillende culturen oefenen hun aantrekkingskracht uit. Maar de horden toeristen, ontzettende sociale tegenstellingen en religieus-politieke perikelen doen terugdeinzen. Max Rodenbeck laat geen spatje van dat fascinerende mozaïek onbelicht in Caïro – Biografie van een stad (Olympus, 432 blz., 15 euro). Hij delft de geschiedenis op, vertelt honderduit over het heden en voert je mee door boulevards, soeks en steegjes.

Dirk Vermeiren werkt in Turkije als correspondent. In Het echte Turkije (Davidsfonds, 176 blz., 24,95 euro) troont hij ons mee achter de toeristische façade. Tradities, cultuur en politiek komen aan bod, maar hij geeft evengoed reistips en logeeradressen.

In acht maanden legde de doorgewinterde reiziger Colin Thubron 11.000 kilometer af per bus, vrachtwagen, auto, boerenkar en kameel. Van China naar de bergen van Centraal-Azië, via Noord-Afghanistan en de vlaktes van Iran naar het Koerdische deel van Turkije reisde hij de aloude zijderoute af. Zijn even solide als fascinerende verslag vinden we in Schaduw van de zijderoute (Atlas, 366 blz., 24,90 euro).

Nóg uitgebreider wordt het in De wereld is rond (Hollandia/Dominicus, 319 blz., 19,95 euro). Vijf jaar lang zeilde de Vlaming Jean Heylbroeck de wereld rond – zonder motor, zonder gps en zelfs zonder een cent op zak. Zijn avontuur dateert uit de jaren negentig, maar deze heruitgave blijft een aanrader. De Nederlander Jaap Kiers zeilde in het vier eeuwen oude kielzog van zeeheld Michiel de Ruyter. Met Michiel de Ruyter naar zee (Hollandia/Dominicus, 152 blz., 11,50 euro) loodst ons onder meer naar Chatham, waar in 1667 een van de bekendste zeeslagen van Nederland plaatsvond.

We keren terug aan land met Italië – Al wat je niet in je reisgids vindt (Davidsfonds, 240 blz., 27,50 euro). Classicus-reisleider Siegfried De Vaere en grafica-fotografe Carine Cuypers pakken uit met historische figuren in een ander daglicht, culinaire weetjes en onontgonnen prachtige oorden. Het boek blijft verrassen, tot in de vormgeving toe. Binnen enkele weken vindt de Italofiel ook De ziel van Italië (Terra, 280 blz., 29,95 euro). Carla Coulson beschrijft én fotografeert haar leven nadat ze in Sydney haar bedrijf en luxeleven achter zich liet en verhuisde naar Florence. Momenteel rolt ook China – Portret van een land in verandering (Davidsfonds, 384 blz., 49,90 euro) van de persen. Basil Pao, in een eerder leven art director van onder meer Warner Brothers Records in Los Angeles, serveert prachtige beelden én boeiende achtergrondinfo.

Spaanse spoken (Atlas, 511 blz., 24,90 euro) ligt nu al in de boekhandel. Giles Tremlett zorgt voor een ronduit sublieme mix van vertelkracht, couleur locale én bloedernstige thema’s. Hij stuit op de donkere erfenis van Franco en gaat na hoe het nieuwe Spanje vorm gekregen heeft en vorm krijgt.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content