Zo werken Mac en pc goed samen

De lancering van een Macintosh van 500 euro heeft een oude vraag weer actueel gemaakt: hoe goed past dit type van computer in de pc-wereld?

Reacties: e-trends@trends.be

Apple probeert niet langer om de standaard voor microcomputers te worden en de Windows-pc’s te verslaan. Het wil nu het beste van de twee werelden verenigen. Een Mac blijft een Mac en werkt met programma’s die voor Mac geschreven zijn, maar Apple zet alles op alles om zijn computers vlot met de pc-wereld te laten samenwerken.

De problematiek is weer helemaal actueel geworden met de verschijning van de Mac Mini. Die is bedoeld om als tweede computer te worden gebruikt. Apple heeft in België maar een marktaandeel van 3 %. Dat is weinig, maar toch vergelijkbaar met dat van een automerk als Mercedes. Een jaar of tien geleden verschilden de Macs sterk van de pc’s. Ze hadden hun eigen aansluitingen en schreven hun gegevens op schijfjes die een pc niet kon lezen. Nu zijn al die verschillen verdwenen. Apple werkt net als de pc met USB en FireWire (een standaard waarvan het zelf de grote gangmaker geweest is). Het veralgemeende gebruik van het internet heeft de communicatie gestandaardiseerd. Niemand kan zien of de mail die hij ontvangt van een pc of een Mac afkomstig is.

Twee platformen, identieke aansluitingen

Op het vlak van de software blijven de verschillen bestaan: Apple werkt met Mac OS X en de pc met Microsoft Windows XP. Maar ze hebben wel vergelijkbare functies op het vlak van netwerken en het delen van bestanden via zo’n lokaal netwerk. Wie wat gaat rondneuzen in de instellingen Internet and Network van een Mac, merkt dan ook al snel dat het erg eenvoudig is om bestanden te delen tussen Mac en pc, om printers op het netwerk aan te spreken of de internettoegang ter beschikking te stellen van beide systemen. Let wel: sommige (goedkopere) printers werken alleen met Windows samen.

Met een draadloos netwerk wordt het allemaal nog eenvoudiger. Wifi en Bluetooth zijn immers universele standaarden, die zorgen voor een standaardplatform waar elk stukje hardware gebruik van kan maken, bijvoorbeeld een printer die uitgerust is met Bluetooth-technologie.

Maar om problemen met de uitwisseling van bestanden te voorkomen, moet u toch enkele belangrijke spelregels volgen.

1. Verzend de juiste bestanden. Niet alle programma’s bestaan op beide platformen. Zorg er dus voor dat u bestanden verstuurt die op het andere systeem kunnen worden gelezen. Bij courante software, zoals het Microsoft Of-fice-pakket (Word, Excel, PowerPoint, Outlook…) is dat geen enkel probleem: de bestanden worden zonder conversie moeiteloos door beide systemen gelezen.

2. Gebruik geen systeemgebonden formaten. Er kunnen problemen optreden bij het uitwisselen van formaten die aan één platform gebonden zijn en die het andere dus niet kan lezen. Om zeker te spelen, kiest u best universele formaten zoals PDF voor opgemaakte documenten, JPEG, GIF of TIFF voor beelden, MP3 of AAC voor muziekbestanden. Voor tekstbestanden wordt Word algemeen aanvaard en als het toch nog fout zou gaan, is het RTF-formaat de universele oplossing. Omgekeerd is het ten stelligste af te raden om bestanden die in een systeemgebonden formaat zijn aangemaakt, uit te wisselen. AIFF-audiobestanden kunnen bijvoorbeeld alleen op Mac worden gelezen, en WAV en compatibele bestanden draaien uitsluitend in een Windows-omgeving. Het heeft evenmin zin om een Mac-gebruiker een Windows-programmabestand (. exe) te sturen.

3. Een pc nabootsen. Het zwakke punt van Apple is de software voor bepaalde vakgebieden (medisch, juridisch…). Softwareontwikkelaars schrijven zulke programma’s vaak bij voorkeur voor de Windows-omgeving, omdat die wijder verbreid is. Van compatibiliteit is hier geen sprake. De oplossing? Er bestaan programma’s die de pc-omgeving nabootsen en een Mac dus in een pc veranderen, zoals Virtual PC (300 euro). Het enige nadeel: uw computer zal wat trager draaien.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content