Zo vindt u iedereen in België

Promedia biedt een – minder uitgebreide – versie van zijn ‘Gouden Gids’-cd-rom aan op dvd. Daarmee beschikt u tegelijk over een heel handige telefoongids en een uitstekende routeplanner met stratenplan.

Wat voor nut heeft een telefoonboek op cd-rom eigenlijk nog? Met het huidige aanbod aan internettelefoongidsen zou je gaan twijfelen aan de noodzaak om zo’n schijfje in huis te halen. Promedia denkt er duidelijk anders over. De uitgever van klassieke telefoongidsen en elektronische exemplaren brengt nu voor het eerst een dvd-romversie uit voor het grote publiek. Het schijfje bevat tegelijk ook een uitstekende routeplanner.

Goedkoper dan de cd-rom

De nieuwe elektronische drager is minder duur dan de cd-rom die in 1995 werd gelanceerd: 39,95 euro in plaats van 85 euro. Hij is ook vollediger, aangezien de dvd-rom meer informatie bevat over restaurants, gegevens die voor businessklanten (de trouwe kopers van de cd-rom) minder belangrijk zijn. De dvd is echter maar op één enkele computer te gebruiken ( single user), terwijl de basisversie van de cd-rom op vier computers kan draaien.

De installatie vergt een tiental minuten. Eerst is er de taalkeuze: Nederlands, Frans en Engels. Bij gebruik van het programma kunt u overigens op elk moment van taal veranderen. Vervolgens hebt u de keuze: het programma en alle gegevens kopiëren naar de harde schijf van uw computer (800 MB) of alleen de basiselementen overzetten (49 MB). De eerste werkwijze biedt betere prestaties op voorwaarde dat de computer niet te oud is en over voldoende ruimte op de harde schijf beschikt. Een volledige installatie betekent echter niet dat u de dvd niet langer nodig hebt om informatie op te zoeken. De dvd moet zich immers altijd in de dvd-lezer bevinden. Waarschijnlijk om te vermijden dat er illegale kopieën van worden gemaakt.

Het programma opent dan een venster met drie zoekgebieden: de Gouden Gids (een complete businessgids), de Witte Gids (particulieren) en een Persoonlijke Gids. Dat is beter dan op internet. Geen enkele website biedt immers de combinatie van deze drie diensten. Het programma werkt ook in de andere richting en kan een naam vinden, vertrekkend van een telefoonnummer. De informatie van de Gouden Gids op internet is identiek met de info op de dvd. In de Witte Gids zijn gegevens makkelijker te vinden dan via de officiële website www.skynet.be. Daar is het bijvoorbeeld niet mogelijk een telefoonnummer te vinden als de gemeente van de abonnee niet wordt ingegeven. Met de dvd kunt u probleemloos in het hele land zoeken. U vindt er alle Van Apeldoorns in heel België (5 in totaal) en de 258 Cockx’en die er in de gids staan.

Jammer genoeg is het programma onverbiddelijk wat de spelling betreft. Het biedt geen verwante woorden aan zoals Google dat bij zijn zoekopdrachten doet. Als u, zoals toch wel vaker gebeurt, een naam foutief intikt (‘ Van Appeldoorn‘ in plaats van ‘Van Apeldoorn’), dan vindt de dvd geen enkel resultaat.

Prima routeplanner

Ook het stratenplan is de moeite waard. Op internet is het ook mogelijk het stratenplan te krijgen van personen of bedrijven die u zoekt. Op de website van de Gouden Gids staat ook een routeplanner, maar het programma op de dvd is blijkbaar een stuk intelligenter. Niet alleen biedt de dvd meer varianten, waaronder de klassiekers als de snelste of de kortste weg, maar hij biedt zelfs een weg aan die u te voet kunt doen. Een voettocht van Schaarbeek naar Blankenberge via kleine en middelgrote wegen neemt toch 33 uur en 11 minuten in beslag.

De dvd-versie lijkt ook beter op de realiteit te zijn afgestemd dan de web- site. Op de website rijdt u met de auto van Schaarbeek naar het sterrenrestaurant Villa Lorraine in Ukkel in vijf minuten (acht kilometer doorheen de stad), terwijl de dvd realistischer is en voor dit traject veertien minuten rekent.

We besluiten met de laatste bijzonderheid aan dit nieuwe Promedia-product: de mogelijkheid om een Persoonlijke Gids samen te stellen. Hier komen alle resultaten terecht van de zoekopdrachten die u hebt uitgevoerd. Helaas is deze optie een beetje kortzichtig. Zo is het niet mogelijk die gegevens te exporteren (naar een personal digital assistant (pda) of in Outlook). Hoewel het mogelijk is namen en telefoonnummers aan uw persoonlijke lijst toe te voegen, houdt het stratenplan van de Gouden Gids op dvd daar gewoon geen rekening mee.

Robert van Apeldoorn

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content