Zo surft u sneller dan snel

Roel Van Espen medewerker Trends

Breedbandverbindingen zijn goed ingeburgerd, maar voor sommige intensieve gebruikers zijn die nog niet voldoende. Daarom bieden sommige providers ‘plus’-formules. Zijn die de moeite waard?

Reacties: e-trends@trends.be

Voor een gewone klassieke breedbandverbinding via ADSL of via de kabel betaalt u elke maand gemiddeld tussen 30 en 42 euro – afhankelijk van de snelheid en het toegelaten volume. Met zo’n abonnement is de gegevenstransfer tijdens het surfen en e-mai-len meestal beperkt tot 10 of 15 GB per maand. Maar dat is meestal ruim voldoende. Het downloaden gebeurt doorgaans tegen een snelheid van maximaal 3,3 tot 5 Mbps; het uploaden is meestal gelimiteerd tot 192 à 384 Kbps.

Wilt u nog meer? Dan zijn er de ‘plus’-formules die momenteel worden aangeboden door Belgacom, Telenet en UPC. Ze mikken daarmee op de intensieve gebruiker die een nóg hogere snelheid en/of meer volume wil.

Hoe intensief surft u?

In welke mate bent uzelf een intensieve internetgebruiker? Een gewoon e-mailtje is gemiddeld 0,015 MB groot, en vijf webpagina’s bekijken is goed voor ongeveer 0,5 MB. U moet per maand dus al meer dan 650.000 gewone e-mails versturen of ontvangen, of 20.000 webpagina’s bekijken voor u de 10 GB-limiet van een traditioneel breedbandabonnement overschrijdt. Zo’n ‘plus’-abonnement is dan ook vooral interessant wanneer u bijvoorbeeld heel veel bestanden up- of downloadt. Ter illustratie: een mp3 is gemiddeld 5 MB groot. Wie dus maandelijks meer dan 2000 mp3’s transfereert, doet er goed aan om die optie te overwegen. Want dan speelt ook de hogere snelheid een doorslaggevende rol.

De aanbieders

Belgacom heeft de ADSL Plus-formule voor 54,95 euro per maand. Daarvoor krijgt u een transferlimiet van 30 GB, en dat is drie keer zoveel als de traditionele ADSL Go-formule. Sneller gaat het echter niet: de down- en uploadsnelheden van respectievelijk 4 Mbps en 256 Kbps zijn identiek aan die van het Go-abonnement. Daarnaast biedt Belgacom ook het supersnelle VDSL (59,95 euro) aan: 30 GB per maand, en 9 Mbps download- en 400 Kbps uploadsnelheid. Die formule is echter nog maar in enkele gemeenten beschikbaar.

Telenet heeft twee ‘plus’-formules. Telenet ExpressNet Plus (51,95 euro) geeft u 15 GB, 6,6 Mbps (download) en 512 Kbps (upload). Het duurdere Telenet ExpressNet Turbo (59,95 euro) is goed voor 30 GB, 10 Mbps (download) en 512 Kbps (upload).

Zowel bij Belgacom als bij Telenet bedraagt het maximale aantal aan te sluiten computers vier. U krijgt telkens acht verschillende mailboxen.

Woont u in groot-Leuven of Brussel, dan moet u zeker Chello Plus van UPC overwegen. Die formule kost evenveel als Telenet ExpressNet Plus (59,95 euro), maar de transferlimiet is dubbel zo groot (60 GB). De downloadsnelheid is identiek (10 Mbps), maar uploaden gaat tegen 786 Kbps nog sneller. Bovendien bedraagt het aantal aan te sluiten computers en mailboxen respectievelijk vijf en tien. UPC heeft overigens ook Chello Extreme (69,95 euro), waarbij uw trans-ferlimiet onbeperkt is. Down- en up- loaden kan tegen respectievelijk 20 Mbps en 1 Mbps.

Wat kiest u best?

Als we de extreme formules buiten beschouwing laten, kost een ‘plus’-abonnement u zo’n 15 euro méér per maand, vergeleken met een gewone breedbandverbinding. Dat komt neer op gemiddeld 35 procent extra. Aan u dus om uit te maken of u bereid bent die meerprijs te betalen voor een hogere snelheid en/of meer volume. Belgacom VDSL en Chello Extreme lijken ons alvast iets te veel van het goede voor eigen gebruik. En Belgacom ADSL Plus biedt naar ons gevoel te weinig meerwaarde ten opzichte van het Go-abonnement. ExpressNet van Telenet is een goede tussenoplossing, maar voor de intensieve surfer in Brussel of Leuven lijkt Chello Plus van UPC een interessante keuze.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content