ZO MOOI, ZO JONG, ZO TALENTVOL

Alexis Thompson (1,81 meter en 16 jaar op 10 februari) speelt in het Amerikaanse profcircuit veel minder toernooien dan ze zou willen. De Ladies Professional Golfers Association (LPGA) heeft haar verzoek afgewezen. De jonge Amerikaanse wilde in 2011 minstens twaalf toernooien op uitnodiging spelen, maar ze moet het bij zes houden. Mike Whan, de grote baas van de US LPGA, zei het zo: “Lexi kan het zeer ver brengen. Niet alleen op maar ook naast de golfbaan. Ik hoop dat ze zich blijft ontwikkelen zoals ze nu bezig is.”

Twaalf toernooien gunde hij haar dus niet. De LPGA wil vermijden dat de zestienjarige Alexis snel opgebrand raakt.

Thompson is een fenomeen. In 2007, toen ze pas twaalf was, kwalificeerde ze zich als jongste ooit voor de US Open voor vrouwen. In juni vorig jaar debuteerde ze als profspeelster in de ShopRite LPGA Classic, waar ze heel nipt de cut miste. Een maand later werd ze tiende op de US Women’s Open in Oakmont, en nog eens twee weken later zette ze haar beste prestatie van het seizoen neer toen ze tweede ex aequo werd in de Evian Masters.

In 2010 nam ze deel aan acht toernooien: zes op uitnodiging en twee waarvoor ze zich kwalificeerde. Met dat beperkte programma had ze al een plaats veroverd in de Top 20 van de money list, als dat klassement rekening met haar had gehouden. De jonge Amerikaanse kwalificeerde zich ook voor de laatste vier US Opens en won als amateur dezelfde toernooien als de grootste kampioenen van de golfgeschiedenis.

De twee broers van Thompson golfen ook. Nicholas is actief in de Amerikaanse PGA Tour en Curtis neemt deel aan de Florida Junior Tour, waarna hij eind dit jaar aantreedt voor de universiteitsproef van Louisiana State. Alexis studeert ondertussen via afstandsonderwijs en hoopt een diploma middelbaar onderwijs te halen terwijl ze bij de professionals gaat golfen. Maar de jonge Amerikaanse, die gesponsord wordt door Cobra-Puma Golf en Red Bull, legt de lat ook niet te hoog.

“We willen niet dat Lexi dit jaar al voltijds professional wordt”, zegt Bobby Kreusler, haar agent. “Hoewel ze daar natuurlijk wel goed genoeg voor speelt. Zoals ze bezig is, bewijst ze dat ze zowel fysiek als technisch en emotioneel rijp is. Wat niet wegneemt dat ze nog moet groeien, niet alleen in de sport, maar ook in haar academische toekomst.”

In februari neemt Lexi Thompson deel aan de Australian Open en in maart speelt ze de Australian Ladies Masters.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content