Zo koopt u vastgoed in Turkije

De Turkse wetgever wil het buitenlanders met vastgoedplannen in Turkije niet te moeilijk maken. Het uitgangsprincipe van de nieuwe wet van januari 2006 is de wederkerigheid: buitenlanders kunnen Turks vastgoed kopen op voorwaarde dat de Turken in dit buitenland ook vastgoed kunnen kopen. België voldoet aan die voorwaarde.

1. De eerste stap is duidelijkheid krijgen over de prijs. “Dat is niet altijd zo eenvoudig,” weet Marina Claes van Sunsethomes. “Vastgoedmakelaars werken hier niet op basis van exclusiviteit. Het is heel normaal dat verschillende makelaars hetzelfde pand aanbieden, soms tegen uiteenlopende prijzen.”

2. Een goede makelaar zal u tijdens het aankoopproces begeleiden. Maar de Turkse overheid raadt potentiële kopers toch aan om ook het advies in te winnen van een Engelssprekende advocaat. Aangezien de aankoopprocedure enige tijd in beslag neemt en buitenlandse kopers slechts voor een korte periode in Turkije zijn, is het de gewoonte om een volmacht te geven aan de vastgoedmakelaar of advocaat. Dat gebeurt bij de notaris.

3. Bij het sluiten van de koopovereenkomst vraagt men doorgaans een voorschot van 5 à 10 %.

4. Vervolgens wordt een dossier opgemaakt voor de militaire overheid. In bepaalde zones mogen buitenlanders om militaire redenen niet kopen. In het Tapu Office (het kadaster) kunt u verifiëren of uw pand in een toegelaten zone ligt.

5. Het is ook raadzaam om een kopie van de Tapu (eigendomsbewijs) te vragen. Daarmee kunt u nagaan of uw eigendom voldoet aan de aardbevingsvoorschriften, niet bezwaard is met schulden enzovoort.

6. Zodra de militaire diensten uw dossier hebben goedgekeurd, moet u het saldo van de aankoopsom plus de makelaarscommissie (meestal 3 %) betalen.

“In normale omstandigheden duurt het aankoopproces ongeveer drie à vier maanden,” stelt Marina Claes. “Dat is eigenlijk de tijd dat uw dossier in behandeling is bij de militaire diensten. Nochtans is dat meestal een formaliteit. Het is immers bekend in welke zones buitenlanders niet mogen kopen. Hier op het schiereiland van Bodrum is dat bijvoorbeeld het gebied tussen Bitez en Turgetreis. Alleen aan de grens van dat gebied is het soms minder duidelijk.”

Uitgebreide (officiële) informatie over vastgoed kopen in Turkije vindt u op www.turkisheconomy.org.uk/buying_property.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content