Zo doorzoekt u makkelijk de bestanden op uw pc

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Reacties: e-trends@trends.be

Hebt u al eens geprobeerd een bestand in uw computer terug te vinden? Doorgewinterde pc-gebruikers kennen allemaal de zoekfunctie van Windows, die in het menu ‘starten’ (of ‘start’) van Windows zit. Zij weten ook dat die verrichting tijd kost. Alles gaat lekker snel als u een zoekopdracht op de bestandsnaam doet, hopeloos traag wanneer u geen naam maar wel een stukje tekst in een bestand wilt terugvinden. Windows doorzoekt dan de bestanden op de harde schijf een voor een. En hoe voller de harde schijf, des te langer dit duurt. Mijn computer bevat ruim 2000 Word-documenten. Ik denk dus wel twee keer na voor ik een zoekopdracht ingeef.

Gericht zoeken

Google, meer en meer de vaste kwelduivel van Microsoft, pakt uit met een veel efficiënter alternatief. Het is een programmaatje, Google Desktop, dat u kunt downloaden – voorlopig gaat het om een testversie – en dat op pc’s met Windows 2000 of XP draait. Zoeken gaat gewoon via de internetbrowser en in de bekende lay-out van Google. Als u bijvoorbeeld de naam ‘Dupont’ intypt, toont het programma de bestandenlijst binnen één tot drie seconden. Google Desktop zoekt via gerichte informatiebronnen naar Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden, naar mails die met Outlook ontvangen zijn, binnen de historiek van bezochte sites, in tekstbestanden en ook in berichten uitgewisseld met AOL (geen pdf’s helaas en geen conversaties via MSN Messenger).

Het programma is gemakkelijk te downloaden via http://desktop.google.com. Als u Google Desktop geïnstalleerd en geopend hebt, moet u een paar uur wachten, wil het programma op-en-top efficiënt werken. De software moet eerst de bestanden van de computer ‘indexeren’. Het programmaatje legt een database aan om zijn opzoekingen sneller te kunnen verrichten. Wie niet kan wachten, kan alvast gaan zoeken, maar moet er rekening mee houden dat slechts gedeeltelijke resultaten getoond kunnen worden. Alleen bestanden van op de eigen pc zullen doorzocht worden, geen documenten die u bijvoorbeeld via een bedrijfsnetwerk opvraagt.

Snel, maar opgepast voor loslippigheid

Wanneer u een opzoeking doet via uw browser, toont Google Desktop niet alleen de bestanden op de eigen pc, maar ook de resultaten van dezelfde opzoeking op het net. Meest in het oog springend zijn echter de door u bezochte pagina’s die vaak ook opgevist worden uit de catacomben van uw harde schijf. Google wil zich duidelijk opwerpen als de koning van de zoekopdracht en tegelijk een centje bijverdienen met het tonen van aangepaste reclame naast de zoekresultaten.

Google Desktop is een opmerkelijke tool en een echte aanrader voor alle intensieve pc-gebruikers die veel documenten maken en ontvangen. De kracht van het programma wordt echter een zwakte voor gedeelde computers, die door het hele gezin, op kantoor of samen met vrienden of op openbare plaatsen (internetcafé, computerzalen op scholen) worden gebruikt. Het Google-programma biedt immers persoonlijke e-mails en webpagina’s op een dienblaadje aan voor wie al te graag zijn neus in andermans zaken steekt. Zelfs een individuele pc, die alleen op een kantoor wordt achtergelaten en aan staat, wordt veel makkelijker te doorzoeken door een kwaadwillige buur.

Als preventieve maatregel is het raadzaam om het programma zo in te stellen dat bepaalde elementen worden uitgesloten. Dat gaat gelukkig erg makkelijk.

PRO

CONTRA

Robert van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content