Zo denken experts erover

Geschenken geven: een delicate kunst

Armelle Dufour, docente interculturele betrekkingen (Formatex) en directrice van A&D Consultants

“Russen kun je een plezier doen met een geschenk dat je land symboliseert (chocolade, bier). Ook Noord-Afrikanen weten culinaire specialiteiten wel te smaken. Japanners zijn dan weer dol op producten met in het oog springende logo’s. Besteed ook veel aandacht aan de verpakking: die is bijna even belangrijk als de inhoud. Hoed je voor al te dure geschenken, want de persoon in kwestie moet u volgens de traditie een geschenk teruggeven dat half zoveel waard is als jouw geschenk. Vermijd bij de uitermate bijgelovige Chinezen alles wat verwijst naar een breuk in de continuïteit (scherpe voorwerpen, horloges) of de dood (de kleuren wit, blauw, grijs of zwart, peren, en verwijzingen naar het cijfer vier, bijvoorbeeld geschenken die bestaan uit vier delen). Luxeproducten, postzegels en cognac zullen echter op veel bijval kunnen rekenen. Houd er ten slotte rekening mee dat Chinezen je geschenk uit beleefdheid meerdere keren zullen weigeren. Het is een goed idee om dat zelf ook te doen. En open nooit het geschenk voor je gesprekspartner dat doet, in welk land je ook bent, behalve als je merkt dat dit van jou wordt verwacht.”

Preventieve excuses

Jean-Philippe Ruhlmann, directeur van spanplafondproducent Advanced French Ceiling, exporteert naar een vijftigtal verschillende landen en haalt 75 procent van zijn omzet in het buitenland.

“Maak een lijstje met een tiental beleefdheidstermen in de taal van je gesprekspartners. Dat is een heel eenvoudige manier om hun een plezier te doen en creëert een positieve sfeer. Gebruik vanaf het begin van het onderhoud de methode van de ‘preventieve excuses’. Excuseer je bijvoorbeeld vooraf voor eventuele blunders die je begaat zonder het te beseffen. En druk je gesprekspartner op het hart niet te aarzelen om je terecht te wijzen, iets wat hij nooit zou doen als je geen toestemming had gegeven. Volg de internationale actualiteit, zodat je geen gevoelige onderwerpen aankaart: abortus in Ierland, Georgië in Rusland, de Armeense genocide in Turkije… Het is ideaal om al een dag vroeger ter plaatse te arriveren en de locatie te bezoeken. Op die manier heb je stof voor gesprek en toon je dat je geïnteresseerd bent in het land waar je je bevindt. Noteer de verjaardagen van je gasten, zodat je hen kunt gelukwensen. Idem voor de voornamen van de kinderen als het gesprek die richting zou uitgaan. Denk erom je paspoort te laten afstempelen op een afzonderlijk blad wanneer je naar Israël reist. Op die manier is het makkelijker om naar de Golfstaten te gaan als je ook daar zaken wilt doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content