ZO BESCHERMT U UW LAPTOP

Roel Van Espen medewerker Trends

Volgens SafeBoot, een leverancier van beveiligingssoftware, worden in ons land elke dag tientallen laptops gestolen. Maar hoewel zo’n kleinood al snel tussen 1000 en 3000 euro kost, blijken drie op vier gebruikers geen beveiliging te voorzien. Doet u beter?

Laptops zijn niet alleen duur. Ze bevatten vaak ook een heleboel belangrijke en vertrouwelijke gegevens: bedrijfsnota’s, offertes, een e-mailadresboek, een verzameling digitale foto’s enzovoort. Beschermen is dus de boodschap. Uw laptop laten markeren of graveren is alvast een goede optie – informeer hiernaar bij uw computerdealer of bij de IT-verantwoordelijke van uw bedrijf. Een dief is namelijk minder geneigd om gepersonaliseerde apparatuur te stelen: die moet immers nog worden doorverkocht. En als het toch gebeurt, dan loopt u sowieso meer kans dat een gemarkeerde laptop sneller wordt teruggevonden. Het serienummer noteren is hoe dan ook een must, al is het maar om later te bewijzen dat de gevonden laptop wel degelijk de uwe is.

Sommige fabrikanten laten ook toe om het serienummer in te geven in een centrale databank. Dat moet het opsporen na diefstal makkelijker maken. Ook interessant is zTrace Gold (http://www.ztrace.com): u installeert dit stukje software op uw laptop zonder dat u daar als gebruiker iets van merkt. Geraakt u uw laptop kwijt, dan kunt u zich op de zTracewebsite aanmelden. Zo activeert u een elektronische opsporingsdienst, want vanaf nu ontvangt zTrace een signaal van uw laptop, telkens die een verbinding maakt met internet. Dat maakt het mogelijk om de locatie te achterhalen. Helaas kwamen we niet te weten hoeveel die dienst nu precies per jaar kost.

Daarom gingen we op zoek naar een alternatief dat volgens hetzelfde principe werkt: XTool Computer Tracker van StealthSignal (http://www.stealthsignal.com) werkt. Hiervoor betaalt u jaarlijks 49 dollar. Deze service werkt overigens wereldwijd.

Achter slot…

Zowat elke moderne laptop is vandaag voorzien van een universal lock port: een gaatje waaraan u een slot of kabel kunt bevestigen. Hierop kunt u onder meer de Mini SecuMate (vanaf 20 euro) aansluiten: een stalen, twee meter lange kabel met een lus aan het andere uiteinde. Die kunt u bijvoorbeeld rond de poot van een zware bureautafel leggen. Vergelijkbaar maar duurder (vanaf 40 euro) zijn de kabelsystemen van Kensington Micro- Saver: ook hier wordt een kabel via een sleuteltje aan het slotgat van uw laptop bevestigd. Bent u bang om dit sleuteltje kwijt te geraken? Dan kiest u beter voor een kabel met een heus cijfercombinatieslot. Enkele voorbeelden zijn de Kensington ComboSaver (ongeveer 35 euro, met drie cijfers) en de Trust Notebook Cable Lock (40 euro, met vier cijfers). Of wat dacht u van het Targus Defcon Notebook Security Alarm (40 euro): een combinatie van een kabel met een cijfercombinatieslot, een bewegingssensor en een luid alarm?

Het is hoe dan ook belangrijk dat u kiest voor een voldoende dikke kabel (4 millimeter). Alleen een dief met een stevige tang op zak kan daar wat tegen beginnen. Uiteraard kan ook het slotgaatje verwrongen worden, maar dan wordt de laptop wel meestal onherroepelijk beschadigd. En daar heeft de dief weinig aan.

… en grendel

Uw laptopbeveiliging kan nog drastischer. Er zijn namelijk heuse kluizen op de markt. Zo zijn er de mobiele laptopsafes van LPM, die u ter plaatse op een aanschroefbodem kunt bevestigen. Ze zijn vervaardigd uit staalplaat van 2 millimeter dikte. U vindt ze – inclusief aanschroefbodem – vanaf 120 euro. Duurder is de robuuste LIPS Laptop-safe (ongeveer 300 euro). Die bevat niet alleen een stevige grondplaat, maar ook een bevestigingskabel met een diameter van een halve centimeter.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content