Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2021?

ZONNEPANELEN Het is aan te raden de elektriciteit die u produceert zo veel mogelijk meteen te verbruiken of op te slaan. © Getty Images

Als u vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op uw dak laat plaatsen, krijgt u een digitale elektriciteitsmeter. Die draait niet meer terug wanneer u stroom in het net injecteert. Een investeringspremie moet het financiële nadeel compenseren.

Over vijftien jaar moeten alle woningen in Vlaanderen een digitale elektriciteitsmeter hebben. Meterstanden doorgeven is dan niet meer nodig. Sinds 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters in nieuwe woningen en in renovaties. Vanaf 2021 moeten ook nieuwe zonnepaneleninstallaties ermee worden uitgerust.

Verbruiken of opslaan

De invoering van de digitale elektriciteitsmeter betekent het einde van de terugdraaiende teller. Uw meterstand zal dus niet langer teruglopen als u overtollige stroom van uw zonnepanelen in het net injecteert. U ontvangt daarvoor wel een vergoeding. Het bedrag voor 1 geïnjecteerd kilowattuur is veel lager dan wat het kost om 1 kilowattuur van het net af te nemen. 65 procent van de elektriciteitsprijs bestaat uit distributiekosten, transportkosten en heffingen. De injectievergoeding houdt daar geen rekening mee.

Het is daarom aan te raden de elektriciteit die u produceert zo veel mogelijk meteen te verbruiken of op te slaan. Volgens Engie bedraagt het zelfverbruik van een doorsnee-installatie 30 procent. De rest van de stroom wordt in het net geïnjecteerd.

De energieleverancier adviseert toestellen zoals wasmachines, droogkasten en vaatwassers te laten draaien tussen 12 en 15 uur, wanneer zonnepanelen de meeste energie produceren. Volgens Engie kunt u uw zelfverbruik zo met 10 procent opkrikken. U kunt ook een thuisbatterij overwegen, om ‘s avonds of ‘s nachts gebruik te maken van de energie die overdag wordt geproduceerd. Volgens Engie kan dat uw zelfverbruik verhogen tot 50 à 80 procent. U kunt daarvoor nog tot eind 2021 een premie aanvragen. Die bedraagt 250 euro per kilowattuur, maar is beperkt tot 3200 euro en 35 procent van de aankoopprijs.

“Een gemiddeld gezin in Vlaanderen verbruikt 4000 kilowatt elektriciteit per jaar”, illustreert Anne-Sophie Hugé van Engie. “Een batterij van 5,8 kilowattuur kan het zelfverbruik opkrikken van 30 naar 60 procent. Daarvoor betaal je 2500 euro, na aftrek van de pre

mie. Zonder batterij bespaar je met zonnepanelen 430 euro per jaar op je elektriciteitsrekening. Met een batterij wordt dat 700 euro.”

Nieuwe premie

Voor wie zijn verbruik overdag niet kan maximaliseren, zijn nieuwe zonnepanelen vanaf 2021 dus een stuk minder rendabel. Om dat deels te compenseren introduceert de Vlaamse overheid een eenmalige investeringspremie van maximaal 1500 euro. Ze kan nooit hoger zijn dan 40 procent van de kostprijs. De aanvraag verloopt via Fluvius. Voor een installatie tot 4 kilowattpiek ontvangt u 300 euro per kilowattpiek. Per extra kilowattpiek krijgt u 150 euro, tot het plafond van 6 kilowattpiek. Een doorsnee-installatie van veertien zonnepanelen met een capaciteit van 4,25 kilowattpiek levert dus een premie op van (4 x 300 euro) + (0,25 x 150 euro) = 1237,50 euro. Vanaf 2022 daalt de premie met een kwart. Ze is enkel toegankelijk voor wie al voor 1 januari 2014 aangesloten was op het netwerk van Fluvius.

1500 euro

bedraagt het maximum van de eenmalige premie van de Vlaamse overheid voor de installatie van zonnepanelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content