Zijn er nog dividend-aandelen in Brussel?

Proximus is nog altijd een van de gulste gevers op de Brusselse beurs. Het telecombedrijf betaalt over het boekjaar 2022 een brutodividend van 1,2 euro. Dat is goed voor een nettodividendrendement van 8,8 procent. Maar Proximus heeft vorige week aangekondigd het dividend te halveren vanaf 2025, waardoor het rendement zakt naar 4,4 procent.

De sectorgenoot Telenet legde het plafond op 1 euro bruto voor de periode 2023-2029. Tegen de huidige koers is dat goed voor een nettodividendrendement van 4,5 procent. De telecomgroepen moeten zwaar investeren in het glasvezelnetwerk voor supersnel internet. Het dividend is daar de dupe van.

Ook de staatsbedrijven bpost en de Nationale Bank van België noteren traditioneel tegen een hoog dividendrendement. De Nationale Bank schrapte in december haar dividend, nadat de bank heeft moeten opbiechten dat ze nog tot 2027 miljarden verlies verwacht te lijden. Het minimumdividend van 1,5 euro blijft, maar dat is peanuts in vergelijking met de koers van 654 euro. Bpost hangt een boete voor prijsafspraken boven het hoofd die het dividend over 2022 in gevaar zou kunnen brengen.

Blijven nog over: vastgoedaandelen zoals Retail Estates. Zij zijn per definitie dividendaandelen, want de wet verplicht hen het grootste deel van hun winst uit te keren. Retail Estates verhoogde al zeventien jaar op rij zijn dividend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content