Zeven rookies tegen één

De Europese aanvoerder Mark James selecteerde amper twaalf deelnemers voor de Ryder Cup, terwijl de Amerikanen er 23 hebben, waaronder slechts één rookie (groentje), David Duval.

Mark James, de Engelse aanvoerder van het Europese team voor de Ryder Cup, verbaast met zijn spelerskeuze: zeven nieuwelingen én hij heeft de deur van de wild cards gesloten voor golfmonumenten als Ian Woosnam, Nick Faldo, Bernhard Langer en Seve Ballesteros. Naast de tien eerste uit het klassement van de Volvo Tour, zijn de Zweed Parnevik en de Schot Coltart de uitverkorenen voor dit grootse gebeuren. (Alle namen vindt u in Swing op deze blz.).

Zelfs Jesper Parnevik (die een wild card kreeg omdat hij meer in de VS speelt dan in Europa) wijst op mogelijke problemen: “We moeten echt ons uiterste best doen om een kans te maken. En nu zijn we onze vertrouwde winnaars kwijt. Ik heb twee jaar geleden voor het eerst meegedaan aan de Ryder Cup en weet hoe moeilijk het is. Maar wie ben ik om advies te geven? Ik heb nog maar één keer de Ryder Cup gespeeld, net als Clarke en Westwood. Onze houvast zal Colin Montgomerie zijn.”

Eén van de Europese rookies ( groentjes) op de Ryder Cup is de 29-jarige Schot Andrew Coltart: “Ik heb keihard gewerkt om in de Europese top-10 terecht te komen, maar het is me niet gelukt. Nu word ik toch nog geselecteerd. Fantastisch! Er wordt gezegd dat ik de plaats van Faldo heb ingenomen. Hij heeft de laatste twee jaar dan ook niet veel meer laten zien. Als hij op een tee verschijnt, heeft hij niet meer automatisch al een voorsprong, zoals vroeger.”

Faldo maakte sinds 1977 deel uit van het team voor de Ryder Cup, maar Coltart was één van de zeldzame Europeanen die sinds de jongste US Open puik speelde in de VS én hij behoort tot de wereldtop-20. Qua ervaring zal het Europese team het, naast Monty, vooral moeten hebben van José Maria Olazabal, de laatste winnaar van de Masters. Hij zal advies kunnen geven aan zijn landgenoot, de 19-jarige Sergio Garcia, meteen ook de jongste deelnemer uit de geschiedenis van de Ryder Cup.

Mark James vindt dat hij een goed team heeft: “Een overwinning valt of staat niet met het verleden van de spelers. We moeten goede spelers hebben in goede vorm.” James is 45 jaar, heeft achttien overwinningen op de Tour op zijn naam staan en nam zeven keer deel aan de Ryder Cup. Hij is de laatste aanvoerder van deze eeuw en moet ervoor zorgen dat de overgang van de ene naar de volgende generatie soepel verloopt.

Afspraak van 23 tot en met 26 september in Massachusets. De Amerikanen zijn dan wel de favorieten, de Europeanen hebben toch maar mooi tien van de voorbije veertien Ryder Cups gewonnen.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content