ZEVEN BELGISCHE TOPPERS

Belgacom

Hoewel Anne-Marie Eckart zowel Belgacom als Telenet in haar portefeuille heeft, is de aantrekkelijkheid van die aandelen volgens haar gedaald. Belgacom biedt nog altijd een hoog dividendrendement, maar de fondsbeheerder verwacht dat de groei van het bedrijf de komende jaren niet zal overdonderen. De voortdurende geldnood van de Belgische overheid, de meerderheidsaandeelhouder van Belgacom, is echter een garantie dat de groep een hoog dividend zal blijven betalen.

Telenet

Telenet bood tot voor kort een combinatie van groei en rendement. Daar zal volgens Eckart verandering in komen, nu de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global de absolute meerderheid heeft verworven en een uitkoopbod op de resterende aandelen heeft gelanceerd. De fondsbeheerder ziet in de Noord-Europese telecomsector een consolidatieproces op gang komen. Liberty Global zou Telenet kunnen inzetten als de spil van dat proces.

Colruyt

In de Belgische distributiesector kiest Anne-Marie Eckart voor de sterkste speler, Colruyt. De groep heeft de hoogste operationele marges in haar sector, ondanks haar lageprijzenbeleid. Eckart maakt zich geen zorgen over de intrede van een nieuwe concurrent zoals het Nederlandse Albert Heijn op de Belgische markt: in het verleden zijn wel meer geduchte concurrenten, zoals Lidl, in België actief geworden. Colruyt is er telkens in geslaagd zijn positie te behouden.

Delhaize zit niet meer in het aandelenfonds van Eckart. De groep heeft volgens haar te veel strategische fouten gemaakt, zoals haar sterke focus op de Verenigde Staten.

RTL

RTL, de Europese marktleider in gratis televisie en radio, is een van de favorieten van Eckart. Het mediabedrijf, dat goed wordt beheerd, biedt een rendement van meer dan 7 procent. Bovendien is 90 procent van de groep in handen van het Duitse Bertelsmann. De kans bestaat dat die meerderheidsaandeelhouder een uitkoopbod op de resterende 10 procent van de aandelen lanceert, wat een bodem onder de koers legt.

Kinepolis

Ook de bioscoopgroep Kinepolis zit in de portefeuille van het AXA-fonds. Het bedrijf had een turbulent verleden, maar sinds het aantreden van CEO Eddy Duquenne eind 2007 is het een echte cashmachine geworden. De kosten werden gerationaliseerd en de exploitatie van de complexen, die voor 95 procent eigendom zijn van de groep, werd drastisch verbeterd.

Solvay

De Belgische chemiereus Solvay kan Eckart overtuigen door zijn focus op gespecialiseerde chemie, waardoor hij hoge marges kan realiseren, en door zijn geslaagde integratie van het Franse Rhodia. De basisactiviteiten genereren voldoende cash om de risicovollere nicheactiviteiten in de groeilanden te financieren.

Umicore

De materialengroep Umicore zit volgens Eckart in een structurele groeifase door de almaar striktere milieubeperkingen die de overheden opleggen. De groep is de referentiespeler in het domein van de recyclage van edelmetalen. Ze combineert die specialisatie met activiteiten in segmenten zoals katalyse, energie en hoogwaardige materialen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content