Zet uw gedachten op een rijtje

Met mindmapping ordent en visualiseert u uw gedachten door ze grafisch uit te tekenen. Dat kan op papier of met een specifieke tool. Trends testte er enkele voor u uit. `

Mindmapping betekent zoveel als uw gedachten op een rijtje zetten door ze in een schema weer te geven. Het centrale onderwerp, bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product, plaatst u in het midden en daaromheen zet u alles wat hiermee te maken heeft. Bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling, productie, distri-butie, promotie, klanten, enzovoort. Door middel van pijlen en kleuren kunt u de juiste verbanden in kaart brengen. Met deze informatieboom kunt u uw gedachten ordenen en visualiseren. Daarnaast tonen studies aan dat het gebruik van zulke schema’s helpt bij het opslaan van de informatie in het geheugen.

Goed en gratis

Een mindmap creëren kan uiteraard met pen en papier. Maar u kunt ook gebruikmaken van een specifiek softwareprogramma of een onlinedienst. Die bieden u heel wat voordelen. U kunt de schema’s opslaan, aanpassen, exporteren naar pdf of Word, enzovoort. Er bestaan een heleboel gratis mogelijkheden, zoals Bubbl.us (www.bubbl.us). Deze onlinedienst laat u mindmaps aanmaken, delen met anderen, integreren in een website, bewaren als grafisch bestand en rechtstreeks e-mailen naar uw collega’s. Ook Mindomo (www.mindomo.com) en Mindmeister (www.mindmeister.com) stellen een gratis versie van hun onlinetool ter beschikking. Voor extra’s – zoals het bewaren van een heleboel schema’s of het exporteren ervan – moet u wel betalen, maar de prijzen vallen erg goed mee (vanaf 4 dollar per maand). Werkt u liever met een softwarepakket in plaats van met een onlineservice, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij Xmind (www.xmind.net).

Professioneel en prijzig

Daarnaast bestaan er ook meer professionele mindmappingtools. Ze zijn niet goedkoop, maar de mogelijkheden zijn dan ook een stuk uitgebreider dan die van de gratis alternatieven. Bekende namen zijn MindManager (www.mindjet.com, 355 euro per licentie) en MindGenius (www.mindgenius.com, 169 euro per licentie). Gelukkig kunt u beide pakketten eerst een tijdje gratis uitproberen.

Trends testte de nieuwste versie 8 van MindManager. Dit pakket is eigenlijk opgevat als een centrale applicatie die alle benodigde informatie – om een taak te vervullen of een project te plannen – samenbrengt. Naast de creatie van mindmaps kunt u ze voorzien van extra inhoud zoals hyperlinks, taakplanners en notities. Toegevoegde Microsoft Office-bestanden kunnen er meteen bekeken en bewerkt worden, en het is zelfs mogelijk om rechtstreeks te surfen op internet zonder dat u daarvoor uw mindmap hoeft te verlaten. Bovendien kunt u gemakkelijk een link leggen naar uw bedrijfsdatabase. Ook nieuw in MindManager 8 is de Mindjet Player. Die maakt het gemakkelijker om uw schema’s te delen met anderen: ze kunnen bewaard worden als dynamische pdf’s die iedereen kan bekijken en gebruiken. Zonder dat zij daarvoor over de de MindManager-software hoeven te beschikken. Heel knap dus allemaal, maar het is toch wel even wennen aan alle mogelijkheden.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content