Zenuwoorlog

Opgepast… de Ryder Cup is in aantocht.

We zijn nog maar midden september en de eerste (verbale) schermutselingen tussen de toekomstige deelnemers van de tweejaarlijkse Ryder Cup – die zal plaatsvinden van 24 tot en met 26 september in de VS – zijn al achter de rug. Diegenen die hadden beweerd dat de Amerikanen op dit moment veel beter spelen dan de Europeanen, kregen als reactie van de Brit Lee Westwood te horen: “Ik wist niet dat de Ryder Cup een strokeplaywedstrijd was… De Amerikanen zijn individueel heel sterk, maar de Europeanen voelen zich het best als ze in teamverband kunnen spelen. Trouwens, het is maar goed dat de Amerikanen op dit moment zo goed in vorm zijn, want ze zijn nu dus wel verplicht om te winnen.”

Het enthousiasme voor de Ryder Cup is nog nooit zo groot geweest als voor deze 33ste editie: alle golfliefhebbers zwijmelen al bij de gedachte dat de Amerikanen dit jaar wel eens zouden kunnen winnen – voor de eerste keer in zes jaar. En dan hebben we het nog niet over de ontmoeting Woods-Garcia

Vanaf het midden van de jaren tachtig hebben vier Europese spelers – Nick Faldo, Severiano Ballesteros, Ian Woosnam en Bernard Langer – ervoor gezorgd dat deze beproeving niet meer werd overheerst door de Amerikanen. Nu spelen zij niet meer mee, maar ze hebben alle vier serieus hun steentje bijgedragen om de trofee te behalen in 1985, 1987, 1995 en ze te behouden in 1999. In de voorbije vijftien jaar hebben de Amerikanen alleen in 1991 en 1993 de Ryder Cup gewonnen. De Bende van Vier was tot op de laatste editie in het Spaanse Valderrama (met Ballesteros als excellente aanvoerder) de steun en toeverlaat voor het Europese team. Toen – in 1997 – behaalde het Europese team tijdens de tweede dag zes van de acht punten in het dubbelspel, wat de ploeg een beslissende voorsprong opleverde. Faldo en Westwood wonnen van het duo Woods- O’Meara; Woosnam en Thomas Bjorn versloegen Justin Leonard en Brad Faxon; en Langer en Montgomerie hakten Lee Janzen en Jim Furyk in de pan.

Op dit moment blijft er van die vier nog maar één topspeler over: Langer. Maar die werd niet uitverkoren door aanvoerder Mark James. Over de samenstelling van de duo’s voor het dubbelspel heeft James zijn eigen filosofie: “Totnogtoe werden de teams altijd samengesteld op basis van de nationaliteit: twee Schotten, twee Spanjaarden, twee Zweden… Dit systeem heeft zijn dienst bewezen, maar ik wil meer nadruk leggen op het Europese aspect. Mijn spelers spelen voortdurend samen op het Europese circuit en kennen elkaar zeer goed. Ze spelen in de eerste plaats voor Europa. Het maakt dus niet uit welke nationaliteit ze hebben.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content