Zelfs het ‘volkse’ segment stagneert

In de meest betaalbare badplaats van de Westkust stagneren de prijzen. De agenten voelen wat beterschap, maar het is de koper die de touwtjes in handen houdt.

Een namiddag in Middelkerke: een populair baldeuntje rolt uit de luidsprekers over een massa mensen die zich vermaken op de kermis. Waarschijnlijk is dat actieve kenmerkend voor deze badplaats. Wanneer een potentiële koper naar de Westkust afzakt om zijn vastgoed, dan is het een factor die zeker niet mag worden verwaarloosd: de kalmte van Sint-Idesbald, bijvoorbeeld, zal hij in Middelkerke zeker niet vinden. “De buurt rond het casino blijft in Middelkerke het meest gegeerd, maar sommige mensen moeten niets hebben van al die opwinding”, luidt het commentaar van Yveline Casier, die bij Immo Costa verantwoordelijk is voor de verkoop.

Statistisch gezien is Middelkerke nog altijd een van de meest betaalbare gemeenten van de hele kust. De FOD Economie gewaagt voor 2008 van een referentieprijs van 185.500 euro voor de appartementen. Toch moet niet minder dan 300.000 euro op tafel worden gelegd voor een pand met zicht op zee. In een van de recentste projecten op de dijk kost een klassieke flat met twee slaapkamers 425.000 euro.

Vergis u echter niet: zowel in nieuwbouw als in ‘tweedehands’ hebben de agenten tijdens de voorbije zes maanden hard moeten zwoegen. “Het effect van de crisis laat zich voelen, zoveel is zeker. Vanaf februari zijn we opnieuw behoorlijk beginnen verkopen, maar niet tegen de voorwaarden die vorig jaar nog golden, of de jaren daarvoor uiteraard. We moeten ons dermate inspannen dat we soms tot het uiterste moeten gaan om te kunnen verkopen. Het is zoals in de brocante: de mensen willen de prijs maximaal naar beneden halen”, vult Yveline Casier aan. Hoeft het dan nog gezegd dat de prijzen van het lokale vastgoed niet echt opgeflakkerd zijn: volgens de federale cijfers was er een bijna perfecte status-quo tussen de referentieprijzen van 2007 en 2008, met een minisprongetje van 0,18 procent. Niet bepaald denderend…

“De winter was heel bar, de mensen aarzelden. In de media stond te lezen dat de prijzen in vrije val waren. Gelukkig hebben we geen instorting op zijn Amerikaans gekend. Als de eigenaar een correcte prijs vraagt, volgt altijd wel een verkoop”, meent Frederik Depoorter van het gelijknamige agentschap in Middelkerke.

Er is op dit ogenblik een ruim aanbod, gaande van te renoveren appartementen voor 200.000 euro tot de meer exclusieve nieuwe eigendommen. “Er wordt echter niets meer op plan verkocht, die tijd is voorbij. Er is te veel aanbod en dus wachten de mensen tot een project afgewerkt is. Desondanks is er nog altijd een aanzienlijke vraag omdat heel wat mensen besloten hebben om opnieuw te investeren in baksteen in plaats van in de banken”, luidt het bij Vabra, dat onder meer de gebouwen Mids Azur II et III ontwikkelt.

Eigenaars niet meer in de wolken

Op een boogscheut van Middelkerke kan ook Westende bogen op een eigen markt. Een markt die het eveneens wat laat afweten. Volgens Marc De Neve van Nouvelle Agence is “het aanbod overvloedig. Neem bijvoorbeeld de studio’s langs de trambaan: ik heb er onlangs een van ongeveer 20 vierkante meter verkocht voor 49.000 euro. Dat was me in lange tijd niet meer overkomen. Op de dijk heb ik eveneens een studio verkocht voor 110.000 euro, terwijl de vraagprijs 135.000 euro bedroeg. Er doet zich een echte prijscorrectie voor. De tijd dat men de eige-naars nog kon doen dromen, is voorbij.” Zo is het op dit ogenblik mogelijk om op de dijk een appartement met twee slaapkamers in een gebouw uit de jaren zeventig op de kop te tikken voor 220.000 euro. Nieuwbouw lijkt iets moeilijker te liggen: “Vlak over ons agentschap hebben we een jaar geleden een tiental appartementen op plan verkocht. Sinds tien maanden, niets meer. Om er toch uit te geraken gaan de projectontwikkelaars soms over tot een ruil: de eigenaar krijgt een appartement in ruil voor zijn huis. Maar dat is geen verkoop meer.”

Door Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content