Zeg het met cijfers

De European Tour volgt de burgerlijke kalender niet. Seizoen 2016 is vorige week inderdaad al begonnen met het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika. Een gelegenheid om terug te blikken op seizoen 2015 en de hoogtepunten op een rijtje te zetten. Met cijfers die alles vertellen.

2 Het aantal overwinningen van Thomas Pieters in de European Tour. De 23-jarige Antwerpenaar won in amper twee weken tijd de Tsjechische Masters en de KLM Open. Daarmee zette hij zijn naam naast die van Philippe Toussaint (Benson & Hedges 1974) en Nicolas Colsaerts (Chinese Open 2011 en World Match Play 2012) als Belgische winnaars van een toernooi in het professionele circuit. Pieters deed dit jaar een zeer grote stap vooruit.

8 Het aantal keer dat de Engelsman Matthew Fitzpatrick en de Thai Kiradech Aphibarnrat dit jaar in de top vijf speelden. Fitzpatrick is amper 21 en de grote revelatie van het seizoen. Met de British Masters pakte hij ook de eerste overwinning in zijn carrière. De Brit is dan ook kandidaat voor een selectie in het Europese team voor de Ryder Cup.

9 Het aantal spelers die dit jaar meer dan één toernooi wonnen. De 27-jarige Engelsman Andy Sullivan onderscheidde zich door in één jaar tijd zijn eerste drie toernooien te winnen.

23 De score, onder de par, van diezelfde Andy Sullivan in de Masters van Portugal. De Brit speelde daar als op een andere planeet: 64, 64, 67 en 66 op het parcours van Oceanico de Vilamoura (par 71).

29 Het eindklassement van Thomas Pieters in de Race to Dubai, de Europese Orde van Verdienste. De nieuwe Belgische nummer één speelde dit jaar 1.175.961 euro bij elkaar. Nicolas Colsaerts, die dit jaar van de eerste plaats werd verdrongen door Pieters, eindigde op de 97ste plaats met 287.700 euro. In het wereldklassement staat Pieters nu op de 88ste plaats, terwijl Colsaerts gezakt is tot ergens in de buurt van de 250ste plaats.

31 Het gemiddelde aantal putts per 18 holes van Nicolas Colsaerts. In dit ‘klassement’ staat onze landgenoot op de 210de plaats. Het onderstreept dat Colsaerts op de sukkel blijft met het korte spel. Anderzijds moet dit cijfer ook genuanceerd worden. Colsaerts bereikt de greens van par 5-banen immers vaak in twee slagen, zodat hij vaak van ver moet putten. De Canadees Richard T.Lee sloot het seizoen af met het beste percentage op de greens: gemiddeld 27,6 putts per ronde.

46 Het aantal keren hole-in-one dat tijdens het voorbije seizoen werd opgetekend. Met andere woorden: in 47 toernooien. De Spanjaard Miguel Angel Jimenez (51 jaar) sloeg er in zijn eentje drie binnen: in Abu Dhabi, in de Spaanse Open en in het BMW PGA Championship. De Deen Marton Orum Madsen zette een krachttoer neer toen hij in de Tshane Open in Zuid-Afrika een hole-in-one en daarna een eagle sloeg.

60 De laagste score die dit jaar werd opgetekend. Ze kwam uit de club van Matthew Fitzpatrick tijdens de KLM Open in Zandvoort.

69 Het gemiddelde van de scorekaarten van Rory McIlroy. De Noord-Ier sukkelde dit jaar met een enkelblessure en zette niet meteen het beste seizoen van zijn carrière neer. Zo won hij geen enkel toernooi van de grand slam. Hij blijft wel ontegensprekelijk een van de beste spelers van de wereld.

280 De gemiddelde afstand die Nicolas Colsaerts dit jaar haalde met zijn drive. De Belgian Bomber, zoals hij wel eens wordt genoemd, staat in dit klassement op de negende plaats. Op nummer één staat de Zuid-Afrikaan Haydn Porteous, die het seizoen afsloot met gemiddeld 299 meter. Thomas Pieters staat in dit klassement op de veertiende plaats met een drive van gemiddeld 278 meter.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content