Ze vliegen over de toonbank

Robert Crets, gepensioneerd militair, maakt kleine vliegtuigen. Hij is overtuigd van het marktpotentieel, maar de overheid werkt niet mee.

S N Brussels Airlines vliegt misschien wel, maar de groei zit de komende jaren in vliegtuigjes die op een kleinere leest zijn geschoeid. Het Limburgse Limair produceert ULM’s ( ultra light models), kleine vliegtuigjes voor één tot vier personen.

In de werkplaats van zaakvoerder Robert Crets (50) is het krap. De Limburger, een gepensioneerde militaire piloot, is een autodidact in composietmaterialen. Vijf jaar geleden richtte hij een bvba op, en nu heeft hij alle toelatingen om zijn eigen type vliegtuig te bouwen. Inkomsten genereert hij intussen door onder licentie Canadese Murphy– en Australische Jabiru-toestellen te verkopen. Vanaf een kleine 45.000 euro hebt u een exemplaar dat zo de lucht in kan, maar u kunt ook een bouwpakket kopen en er zelf een motor en andere boordinstrumenten inbouwen. “Vorig jaar werden er in Duitsland alleen al 13.000 ULM’s verkocht,” zegt Crets. “Mensen verkijken zich op ULM’s: veel types vliegen even snel als Cessna‘s en Pipers.”

De wereld van kleine vliegtuigbouwers is klein. Limair onderhoudt goede contacten met Masquito, dat zelf helikopters ontwikkelt, en Lambert Aircraft, dat een vierpersoonstoestel bouwt. De groeiverwachtingen zijn steil: vanaf jaar drie mikt Limair op 25 werknemers en 2,5 miljoen euro omzet per jaar.

Maar Limair heeft nog geen stek gevonden bij een vliegveld, wat het moeilijker maakt de toestellen te testen en klanten te overtuigen met proefvluchten. Crets heeft er al een ware lijdensweg opzitten: hij kocht een stuk terrein in Lommel, maar mocht er uiteindelijk geen vliegveld neerpoten. Het liep uit op een rechtszaak, onder andere omdat de provincie hem evenmin toeliet de terreinen opnieuw door te verkopen. De Limburger werd vervolgens benaderd door de Franse ontwikkelingsmaatschappij Sodie. Die bood een schitterende locatie aan in Angoulême, maar Crets bedankte om familiale redenen. Sodie liet niet af en hoopt Limair nu naar het Waalse Cerfontaine te lokken.

Crets: “Samen met Masquito en Lambert kunnen we daar iets moois uitbouwen, omdat we ook geen concurrenten van elkaar zijn. Dat wil zeggen dat je sommige onderdelen eventueel ook gezamenlijk kan inkopen.”

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content