ZE HOUDEN HET DROOG

Automatisering en Iso-normen dwingen bedrijven om gebruik te maken van steeds nauwkeuriger registratiesystemen. Govatec, gespecialiseerd in apparatuur die droge stoffen behandelt, biedt de oplossingen op maat.

Toen ingenieur Herman Goossens in 1980 zijn bedrijf nv Govatec oprichtte, kreeg hij na amper enkele maanden het advies van zijn accountant om de boeken te sluiten.

“Ik kwam uit de machinebouw voor de houtindustrie, een totaal andere sector. Plots kreeg ik klanten uit de farmacie, de voeding, de chemie. Mijn eerste drie jaren waren een leerschool. Bovendien stond de rente begin jaren tachtig heel hoog. Ik werkte vaak met kaskredieten van 16%. Maar ik heb volgehouden en mijn zaak langzaam opgebouwd.”

En de volhouder wint. Vandaag, negentien jaar na de start, haalt Herman Goossens met Govatec een omzet van 185 miljoen frank en geeft aan vijftien mensen werk. Het bedrijf specialiseert in apparatuur die droge stoffen behandelt. “Onze klanten zijn in hoofdzaak de grote industriële bedrijven. We spelen dus niet de postbus, maar zijn het verlengde van een onderneming. De klant komt naar ons met een probleem, en wij zorgen voor een allesomvattende oplossing. We leveren de apparatuur, die het beste past om een bepaald productieproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.”

Govatec biedt een complete dienstverlening. Het gamma reikt van een eenvoudige menginstallatie, via verpakkingslijnen en silobouw, tot een volledig geautomatiseerde productielijn. De kmo uit Elversele bij Temse wordt door de klanten naar waarde geschat. Getuige de lijst met referenties, met onder meer Agfa-Gevaert, BASF, Bayer, Interbrew en Nestlé. “Onze markt kent een stevige groei,” schetst Herman Goossens een optimistisch toekomstbeeld. “De automatisering van productielijnen neemt almaar toe. Bovendien streven steeds meer bedrijven naar Iso-kwaliteitsnormen, wat betere registratiesystemen impliceert.”

Govatec maakt sinds 1997 deel uit van de Nederlandse Verder Groep. Herman Goossens en medevennoot Roger Van de Vel hebben een vijfde van de aandelen, de bedrijvengroep voor productielijnen 80%. “De Verder Groep zocht in België een poot om zijn afdeling van droge stoffen uit te bouwen. Door de internationale steun kunnen we gebruik maken van elkaars knowhow. Bovendien staan we als groep sterker tegenover onze leveranciers.” Voor Herman Goossens, die zelf Govatec blijft leiden, betekent de overname door de Verder Groep in de eerste plaats een uitgelezen kans om synergieën optimaal te benutten. Negentig procent van de klanten zijn immers complementair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content