ZANDKASTELEN

Uit zand in het Limburgse mijngebied maakt de nv Silicaatsteen milieuvriendelijke bouwstenen.

De jaarproductie van nv Silicaatsteen loopt op tot 85.000 kubieke meter stenen. Het bedrijf in Winterslag is het enige in België dat bakstenen maakt op basis van silicaat- of kalkzandsteen. Het heeft daarmee in België 5 % marktaandeel in het segment van de dragende muren. In Nederland loopt het marktaandeel van kalkzandsteen voor dragende muren op tot 70 %, in Duitsland tot 50 %.

“Silicaatsteen is een heel milieuvriendelijk product,” zegt directeur Marc Crombez. “92 % van het product bestaat uit zand. En dat is massaal aanwezig op de aardbol. Bij de productie wordt er weinig energie verbruikt. We zijn begin ’95 bovendien overgeschakeld van zware oliën naar gas als energiestof. Om nog milieuvriendelijker te werken.” De voorbije twee jaar investeerde nv Silicaatsteen 40 miljoen frank in een moderner en properder productieproces. Een tiende van dat bedrag werd door het Vlaamse ministerie van Economie gesubsidieerd. Een nieuwe menginstallatie (minder stofontwikkelingen) en extra autoclaven vormen het nieuwe materiaal.

De nv Silicaatsteen levert uitsluitend aan de bouw. De concurrenten zijn “de andere ruwbouwmaterialen”. De voordelen van de silicaatsteen zijn de heel kleine maattolerantie, wat lijmen van de voegen tijdens de bouw toelaat. De druksterkte, geluidsisolatie en warmtecapaciteit zijn bijkomende troeven. Silicaatsteen levert rechtstreeks aan de aannemer, maar de administratieve afhandeling gebeurt via de bouwmaterialenhandelaar. “Onze klanten zijn vooral de grote werven,” zegt gedelegeerd bestuurder Boudewijn van den Brink. “Bij de bouw van appartementen, hotels en ziekenhuizen wordt de efficiëntie op de spits gedreven.” Want snelheid is een centraal element bij de bouw met silicaatsteen. Sinds vijf jaar zijn grote blokken silicaatsteen (90×60 centimeter) op de markt. De plaatsing per blok komt een halve vierkante meter muur erbij vergt slechts de mankracht van twee werknemers. Silicaatsteen levert daarbovenop extra toegevoegde waarde. De blokken worden, volgens de bouwplannen en computergestuurd, in het eigen bedrijf op de juiste maat gesneden. Op de werf moeten de silicaatstenen alleen nog worden samengevoegd.

De nv Silicaatsteen werd 28 jaar geleden opgericht door de Nederlandse producent van kalkzandsteen Van den Brink Group. Sinds dit jaar is het bedrijf een 100 %-dochter van de Duitse producent Haniel, uit Duisburg. De 50 werknemers leverden in ’95 een omzet van 335 miljoen.

MARC CROMBEZ EN BOUDEWIJN VAN DEN BRINK (SILICAATSTEEN) Een heel milieuvriendelijk product.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content