Zakendoen met zwammen

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

In de herfst kan je paddenstoelen plukken in het bos, maar je kunt er ook een bedrijf rond bouwen en zelfs een webshop voor openen.

Eigen productie

De Belgische paddenstoelenproductie is maar goed voor een deel van de consumptie in België. Naast de Belgische champignons komen er ook champignons uit Nederland en Polen op de markt. De soorten bospaddenstoelen worden wereldwijd ingevoerd. “Dit jaar hebben we veel girolle uit Rusland, Zweden en de Balkan geïmporteerd”, zegt Corné Verboom van paddenstoelbedrijf Fresh Mushroom Europe. “We beginnen nu met de import uit de VS en Canada. Behalve van de bekende witte champignons zijn de Belgen grote liefhebbers van de bospaddenstoelen, eekhoorntjesbrood, cantarel, pied de mouton en natuurlijk de girolle.”

Champignons uit Meer

Naast de onafhankelijke telers, zijn er in België een paar paddenstoelenhandelaars. Fresh Mushroom Europe uit Meer is naar eigen zeggen de grootste, met een verkoop van 12 miljoen kilo paddenstoelen per jaar, zowel biologische als conventionele paddenstoelen. Het bedrijf haalde in 2012 een omzet van net geen 25 miljoen euro en maakte 199.951 euro winst. “Gekweekte champignons zijn goed voor 80 à 85 procent van de verkoop”, zegt Verboom. “De bospaddenstoelen voor 15 à 20 procent.”

Niet seizoensgebonden

“De kweek van champignons gaat het hele jaar door”, zegt Verboom. “De markt van de champignons is stabiel.” Bij paddenstoelen denken we vooral aan de bospaddenstoelen van de herfst en de winter, maar ook in de overige seizoenen groeien er in ons land en daarbuiten eetbare paddenstoelen. Omdat het verse producten betreft, zet Fresh Mushroom Europe, dat levert tot in het Midden-Oosten, in op snel vervoer. “We hebben ervoor gezorgd dat iedereen in het bedrijf zich er goed van bewust is hoe belangrijk het is dat de handel zo snel mogelijk verloopt.”

Van het Macedonische natuurreservaat naar de e-shop

Philippe Emanuelli, een van de ondernemers achter Café Des Spores, een in paddenstoelen gespecialiseerd restaurant uit Sint-Gillis, lanceerde met Supersec een webshop voor gedroogde paddenstoelen. Gedroogde paddenstoelen zijn goedkoper te vervoeren en bewaren langer. Tere soorten zoals de geschubde inktzwam en keizers-amaniet kunnen moeilijk vers geleverd worden. Supersec verkocht in een jaar 600 kilo gedroogde paddenstoelen, die vooral worden geplukt in het Griekse Macedonië. Het levert vooral aan speciaalzaken, maar verkoopt ook aan toprestaurants. Ongeveer 5 procent wordt via de webshop verkocht.

Vers gedroogd

Paddenstoelen zijn een luxeproduct, dat al snel 40 euro per kilo kost. “Mensen denken bij gedroogde paddenstoelen nog vaak dat ze niet vers zijn, maar onze paddenstoelen worden twee tot drie uur na de oogst in Macedonië gedroogd”, zegt Philippe Emanuelli van Supersec. “Ze zijn heel vers en omdat je van gedroogde producten minder eet, drukt dat ook de prijs. Wij rekenen 40 gram gedroogde champignons voor zes personen.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content