Zakendoen bij 95 °C

In de Scandinavische landen beschikken de meeste ondernemingen over een eigen sauna waar het management naartoe kan als het moet vergaderen of belangrijke contracten ondertekenen. Zover zijn we in België nog niet, maar bedrijfsvriendelijke sauna’s zijn er wél. Een overzicht.

In Finland, waar de traditie al meer dan tweeduizend jaar bestaat, is het nemen van een sauna even gewoon als eten en slapen. Bijna elk Fins gezin bezit een eigen saunacabine, die dagelijks wordt gebruikt. Een saunabezoek heeft een positief effect op het lichaam. In de afgesloten saunacabine ligt de temperatuur tussen 75 °C en 100 °C. Door de lage vochtigheidsgraad verbrandt de huid niet, maar wordt het lichaam wel opgewarmd, waardoor het begint te zweten. De poriën gaan open en verwijderen de afvalstoffen uit het lijf. De afwisseling van koude en warmte bevordert de bloedcirculatie en de huid wordt zuiver en stevig.

Af en toe gaan uitzweten in een sauna is niet alleen gezond voor het lichaam, in de Scandinavische landen is het ook een sociaal gebeuren. De meeste Finse bedrijven bezitten een eigen sauna waar het management kan vergaderen, contracten ondertekenen of over belangrijke zaken beslissen. Zover zijn we hier in België nog niet. Maar toch schenken almaar meer ondernemingen hun medewerkers een saunabezoek als incentive, terwijl sommige managers vergaderingen afwisselen met een ontspannende sauna of een verkwikkende massage. Trends zocht een aantal bedrijfsvriendelijke sauna’s op.

Aqua Heaven

Aqua Heaven is een van de weinige privé-sauna’s in ons land. Wie zich niet comfortabel voelt om naakt tussen andere personen te gaan zitten, kan de sauna voor een aantal uren afhuren. Aqua Heaven bestaat uit twee verschillende ruimtes die beide zijn uitgerust met een sauna, een Turks stoombad, een zwembad, een warmwatervoetbad, een bubbelbad en een minibar. Voor Jan Van Uytsel, die Aqua Heaven drie jaar geleden opende, is het concept en het interieur van de sauna heel belangrijk. In de Romeinse ruimte overheersen marmeren beelden, mozaïek en zuilen, terwijl in de exotische ruimte hoge bomen en rotspartijen de boventoon voeren. In een aangrenzende ruimte kunt u terecht voor een ontspannende massage, een intensieve sportmassage, shiatsu of voetreflexologie.

Het nemen van de sauna gebeurt naakt. Omwille van de hygiëne moet u wel een badjas en een badlaken meebrengen. Een bezoek aan de sauna duurt gemiddeld zo’n twee uur.

Volgens Jan Van Uytsel vragen steeds meer bedrijven om een speciaal arrangement. “Sommige ondernemingen leggen de nadruk op de sauna en de massage, terwijl andere meer belang hechten aan het buffet. Geregeld krijg ik groepen – tot twintig personen – over de vloer die de sauna afhuren. Ze krijgen een presentatie in de voormiddag, lunchen daarna en sluiten de dag af met een ontspannende massage of sauna. Ook veel zakenlui die in Leuven op hotel logeren, vooral Amerikanen, zijn vaste bezoekers.”

Aqua Heaven, Nerviërsstraat 43, Leuven. 016-295 295

Prijs voor een minimale reservatie (twee uur met twee personen): 74 euro. De prijs daalt, naargelang er meer personen zijn ingeschreven. Abonnement (vijf beurten): 370 euro. Half uur lichaamsmassage: 24 euro.

Dagelijks open van 12.00 tot 24.00 uur, volgens afspraak.

Thermae Grimbergen

Thermae Grimbergen is ondergebracht in een oud herenhuis, omringd door een mooie tuin. Het huis en de oorspronkelijke stallingen zijn goed bewaard gebleven, alleen de kelders werden omgebouwd tot sauna’s. Voor Etienne Van der Zijpen, de zaakvoerder van Thermae Grimbergen, zijn de thermen een oord van rust, vrede en bezinning.

Thermae Grimbergen biedt onderdak aan een thermaal gedeelte en een schoonheidsinstituut. Het thermale gedeelte bestaat uit een traditionele Finse sauna (95 °C) met etherische olie, een blokhutsauna (85 °C) met pepermunt, een sauna met houtkachel en een houten ton met bronwater, een Turks stoombad met een mix van pepermunt en etherische oliën en een therapeutisch zwembad met zeezout. Wie liever privé van de sauna wil genieten, kan de infraroodsauna voor maximaal drie personen huren. Volledig ontspannen, kan in de jacuzzi buiten, met uitzicht op de afgesloten tuin.

Na de sauna kunt u terecht in het schoonheidsinstituut, dat een resem gelaatsverzorgingen en massages aanbiedt. Ten slotte offreren ze in Thermae Grimbergen ook alternatieve body & soul-behandelingen, zoals voetreflexologie, kleuren- en aromatherapie en de Chinese massage Tui Na.

De combinatie van thermen en lichaamsverzorging wordt in één- of meerdaagse arrangementen verpakt voor individuen, groepen en bedrijven. Vooral het Man 2000- en het antistressarrangement zijn naar verluidt populair.

De uitbater van Thermae Grimbergen merkt dat steeds meer bedrijven de weg naar de sauna vinden. “Enerzijds heb je ondernemingen die een cadeaubon kopen voor medewerkers of klanten. Het gaat om bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren, van farmaceutische concerns tot koeriersdiensten. Anderzijds wordt de sauna bezocht door volledige bedrijfsdivisies. In het begin kwam dit sporadisch voor, maar nu zit die trend echt in de lift.”

Een bezoek aan Thermae Grimbergen duurt gemiddeld twee tot drie uur. “Voor managers is zo’n tijdspanne haalbaar,” zegt Van der Zijpen. “Zelfs wanneer ze minder tijd hebben, kunnen ze hier terecht om zich te ontspannen. Twee keer per week naar de sauna gaan, vormt een herbronning. De koudwaterbak van de sauna is de stressbak van het bedrijf. Wie zich goed afkoelt, voelt de stress van zich afglijden.”

Op een steenworp van Thermae Grimbergen ligt het Thermae Hotel, dat sinds een zestal maanden volledig in gebruik is. Het hotel telt veertien kamers. Gedurende de week worden die vooral door buitenlandse managers ingenomen, in het weekend zijn er speciale arrangementen voor het grote publiek.

Thermae Grimbergen, Wolvertemsesteenweg, Grimbergen. 02-270 81 96

Toegangsprijs: 13 euro. Huur badjas en handdoek: 4,50 euro.

Dagelijks open van 12.00 tot 23.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 24.00 uur).

Zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur alleen toegankelijk voor dames.

‘t Mineraal

t Mineraal is een immens saunacomplex met vier verschillende sauna’s: een eucalyptussauna, een Finse blokhutsauna, een panoramische sauna en een droge sauna. Een dompelbad, een Turks stoombad, whirlpools, een groot verwarmd binnen- en buitenzwembad, een caldarium en een relaxruimte met open haard vervolledigen het saunagebeuren. Behalve voor een sauna kunt u bij ‘t Mineraal ook terecht voor een massage, gelaats- en lichaamsverzorgingen, een manicure of pedicure, sportfaciliteiten, zonnebankkuren en body-cooling. De badkamermantel is verplicht, in de sauna wordt naakt rondgelopen.

Verscheidene dagen kuren is mogelijk, want de sauna beschikt over een hotel met zeven kamers. ‘t Mineraal biedt diverse dag- of hotelarrangementen aan.

Ook ‘t Mineraal-zaakvoerder Johan Van Looy merkt dat meer en meer zakenlui zijn sauna komen opzoeken. “Sommige managers komen tot rust in de sauna na een dag op kantoor of ze komen voor een volledige dag en brengen hun werk mee. Vaak komen er groepen die voor enkele dagen de kamers huren en brainstormen in de suite. Om zich te ontspannen, duiken ze in het zwembad of zweten alles uit in de sauna. Een bezoek aan de sauna duurt gemiddeld twee tot drie uur, maar sommige bezoekers komen de hele dag.”

‘t Mineraal, Weynesbaan 34, Rijmenam. 015-51 57 57

Toegangsprijs: 15 euro. VIP-jaarabonnement: 699,32 euro.

Dagelijks open van 11.00 tot 24.00 uur (zondag vanaf 9.00 uur). Alleen gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag.

Melanie De Vrieze [{ssquf}]

Vergaderen of contracten ondertekenen in de sauna: in de Scandinavische landen is het de normaalste zaak van de wereld.

Bedrijven ontdekken de sauna: de medewerkers krijgen ‘s ochtends een presentatie, lunchen daarna en sluiten de dag af met een ontspannende sauna.

Uitzweten in de saunacabine is niet alleen gezond, maar ook ontspannend na een drukke dag op kantoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content